Älggräs

Filipendula ulmaria
Rosväxter

Svårighetsgrad

Användbara delar

BladBlomma

Använd till

ÖrtteSaft / juiceVin

Användning

Blad och blommor ger god mandelaktig smak i örtte.

Av blommorna går det att göra älggrässaft.

Torkade blommor anses även verka febernedsättande samt lindra huvud- och kroppssvärk vid influensa. För bästa effekt bör 1-2 tsk torkade älggräsblommor dra i ett glas kallt vatten över natten, för att sedan silas och intas vid behov under dagen.

Bladen kan också användas för smaksättning av slånbärsvin.

Innehållsämnen

Blommorna (och även bladen till viss del) innehåller salicin som i kroppen omvandlas till salicylsyra och har antiinflammatoriska, smärtstillande och febernedsättande egenskaper. (Den besläktade substansen acetylsalisylsyra ingår i flera smärtstillande läkemedel.)

Både blommor och blad är rika på C-vitamin.

Förväxling

Älggräs kan förväxlas med brudbröd, som dock har en nästintill bladlös stjälk och mångpariga blad medan älggräs är parbladig.

Vid höga koncentrationer kan extrakt av älggräs verka irriterande på magens slemhinnor.

Växtplats

Vanligt s k ogräs vid vattendrag, fuktiga ängar, diken och annan kulturmark.

Förekomst

Se större karta med observationer av Älggräs.

Övrigt

Älggräs går även under namnet älgört.

European medicines agency finns vetenskaplig data om örtens medicinala värden.

Skapad


UppdateradNamn på andra språk

Almindelig Mjødurt

Echtes Mädesüß

Groβes Mädesüß

Mädesüss

Meadowsweet

Queen of the meadow

Queen-Of-The-Meadow

Queen-of-the-Meadow

Tejârääsi

queen of the meadow

Brestovolistni oslad

Reina de los prados

Ulmaria

Mesiangervo

Niittymesiangervo

Reine-des-prés

reine-des-prés

Mjaðjurt

Mjaðurt

Olmaria

Olmaria comune

Moerasspirea

moerasspirea

Mjødurt

Wiązówka błotna

Таволга вязолистная

兔毛蒿

合叶子

旋果蚊草子

Kommentarer till Älggräs


 • Johanna

  Jag använder älggrässaft istället för skolmedicin vid lindrig till måttlig smärta och feber. Jag gör saften ganska strak och kombinerar med citron och lite honung för godare smak, dock inte så söt som saft. Fryser sedan och tar fram vid behov under resten av året. Jag tål inte kemisk salicylsyra, men älggräs funkar bra!

 • Lena

  Hej, Har perennen Amerikanskt Älggräs samma effekt som den vilda varianten? (Filipendula rubra ´Magnifica´)

  • Jane

   Jag letar efter svar på samma fråga men hittar ingen info. Vart ska man vända sig om/när inte ”Skogsskafferiet vill/kan svara? De kan ju bara svara att kunskap/info saknas. Bättre än inget svar alls! Om det amerikanska älggräset innehåller salicin/salicylsyra skulla jag gärna odla det, både för att det är vackert och för dess nytta. /Jane

 • Nanna Carlstedt

  Urinvägsinfektion – rensar ur bakterierna

 • Hej

  Vad händer om man äter för mycket älggräs

 • Eva

  Kan man använda roten av älggräset till saft om blomman redan hunnit blomma över? Finns ngn medicinsk nytta av det?

 • David

  Ni skriver att höga koncentrationer kan irritera magens slemhinna. Här står det att älggräs stärker magens slemhinna:
  http://beatricewicklund.com/orter-for-matsmaltningen-2/

  Eftersom jag har långvarig magkatarr som jag vill läka med örter skulle jag gärna vilja veta -vad gäller egentligen?

  • David

   även örtspecialisten som säljer extrakt på av älggört skriver att den stärker slemhinnan och används vid just katarr å liknande…
   https://www.husapoteket.eu/varumarken/ortspecialisten/alggras-50ml/

   verkar som det finns lite olika meningar spridda på nätet… får väl helt enkelt prova kanske även om jag verkligen inte vill riskera göra det värre….

   • Nym

    Om växten innehåller salicylsyra så kan den säkert reta magen slemhinna i större mängder. Precis som verktabletter, de som innehåller salicylsyra ska inte tas på fastande mage. Men kanske finns det något annat verksamt ämne i älggräset som även motverkar den irriterande effekten, endast spekulationer! Får prova oss fram.

 • Ann

  En gång hade en nyfödd kalv hög feber och orkade inte stiga upp mera. Han fick örtte av älggräs, svalt förstås, var tredje timme. Nästa dag kunde den stiga upp och söka sig till sin mamma. älggräs är febernedsättande.

 • Jörgen

  Hej! Råkade glömma bort torkat älggräs i ca ett halvår utan att komma ner i sluten burk. Märker ju att framförallt bladen tappat sin angenäma arom, men undrar nu om också de medicinala effekterna i växten gått förlorade.

  • Kajsa

   Du har rätt Jörgen, älggräset tappar sina medicinala effekter så den rekommenderade tiden är att använda torkat älggräs inom 6 månader. Det bästa är att använda örter färska så själv gör jag älggrässaft efter ett fläderblomsrecept och så fryser jag ner för att vid behov ha det så färskt som möjligt.

 • Maud.

  Har plockat älggräs i dag och tänker torka en del, men undrar om jag ska skölja blommorna först. Till saften har jag sköljt blommorna. Jag har plockat dom långt ifrån trafik.

  • Kajsa

   Mig veterligen ska man aldrig skölja några växter innan torkning. Det är bara rötter som ska tvättas ordentligt innan torkningen. Har du dessutom plockat västerna långt från vägar och åkrar/skogar som besprutas så finns det väl ingen som helst anledning till att skölja en växt.
   Jag sköljer aldrig blommor som ska användas varken till te eller saft, det kan varken bli så gott eller verksamt när man sköljer bort lite av doften också. Tänk på att nästan alla växter doftar mest vid fullt solsken. Det är solen som drar upp de eteriska oljorna (doften) i växten.

 • Ike

  Jag har hört att man inte ska ge älggrässaft eller -te till barn under tre år då salisylsyran kan skada deras ännu inte färdigutvecklade njurar. Någon som vet mer om detta?

  • Jane Ossowicki

   Det är nog inte så lämpligt, på samma sätt som man inte bör ge t ex TREO till småbarn. Dessutom har man ju varken koll på mängden på samma sätt som i en tablett) och kan inte heller känna hur barnets mage regerar. Lättare att avgöra när det gäller en själv ju.

 • Fredrik

  Häll kokande vatten på insamlade blommor och låt dra i 15 min. Sila och häll i iskubspåsar.. för året runtbehov.

 • Theo

  Man borde ju kunna frysa in roten och/eller torka den.

 • Tove

  Nästa gång ni är på jakt efter älgört, testa att tugga på en bit av roten som smakar som tuggummit jenka och lindrar huvudvärk.

  • Martina

   Kan man plocka och spara roten under vintern?
   Jag har precis provat te av älggräs-blad mot min migrän och det lindrade minst lika bra som medicinen från apoteket. 🙂 Jag tänkte att jag kunde få en ännu bättre effekt om jag även tuggar på roten. 😉

 • Per Lundberg

  Anneli: Jajamän, älggräs (vars namn inte har något med djuret älg att gör utan syftar på att den delar ståndort med klibbalen) tillhör rossläktet. Rosaceae heter det på latin.

  Jonatan: Tester genomförda av försvarets överlevnadsskola visar att mängden salicylsyra (det verksamma ämnet) minskar kraftigt vid vid torkning. Jag skulle nog föreslå att du gör saft som du sen fryser in. Eller att du fryser in färska växtdelar.

 • Jonatan

  När blommorna är torkad håller dem länge?

  Kan man torka blommorna och använda dem 1 månad senare
  som medicin??

 • Anneli

  En liten artikel om älggräs hade klippts ut, sparats och nu hittade vi den när skrivbordet rensades. I artikeln står att älggräs hör till rossläktet – rosfamiljen? Är det någon som känner till något om detta?

 • Jerry (mourningwood)

  Älskar denna växt, trots att den skräpar så mkt vid torkning.
  Blir ett underbart hasselnötssmakande thé.

 • Lasse

  Blir ett gott vin åxå.

 • Karin

  Jag brukar torka bladen och dricka som te. Är det någon som vet om jag bör undvika detta nu, då jag är gravid?

  • Christian

   Eftersom älggräs är en medicinalväxt bör man vara försiktig med den och inte inta den regelbundet under längre tid. Vad gäller graviditet bör du konsultera en läkare eller expert på örter.

  • Barnmorskan

   Generellt så rekommenderas inte värktabletter eller nära läkemedel innehållande acetylsalicylsyra under graviditet så jag skulle tro det är bäst att undvika.

 • Annapanna

  Hej heter inte växten BruDbröd som kan förväxlas med älggräs. Kan tillägga att restaurangen på Ishotellet i Jukkasjärvi serverar ett exklusivt glas med is och älggrässaft till sin ”sampler” middag (februari 2010). Gjorde en sats älggräs förra året, men tycker nog att man ska blanda med något annat för att det ska smaka gott.

  • Christian

   Du har helt rätt, nu är det ändrat. Angående älggrässaft så är tipset att göra saften på samma vis som när man gör flädersaft.