Utsökt matsvamp med krispig konsistens och nötliknande smak som fungerar både självständigt och som blandsvamp. Särskilt god blir den ugnsbakad ihop med dill och kummin.
Konservering: Förkoka och frys in. Skiva och torka i ugn (under 50 C).
Ingen direkt förväxlingsrisk med giftiga arter, däremot med andra kremlor som också är ätliga.
Dock bör man undvika förväxling med den snarlika pepparkremlan, som har en mycket skarp smak och därför är oätlig. En tumregel för både kremlor och riskor är att att milda svampar är ätliga, skarpa oätliga.
Den ovane svampplockaren bör vara ytterst försiktig med skivlingar. Soppar är en säkrare svampgrupp som rekommenderas för nybörjaren.
Kalkrik barr- och blandskog, ofta invid gran.
Kremlor är likt riskor en svampgrupp som är lämplig för den som vill börja lära sig skivlingar. Det finns 130 kremlor i Sverige, varav ingen är dödligt giftig. Exempel på kremlor med stort matvärde är sillkremla, kantkremla, gulkremla och guldkremla.