Häggen blommar i maj-juni. Blommorna, och även bären, kan användas som smaksättning (svag bittermandelsmak) till vin, brännvin, vinäger och desserter.
Bären mognar i juli och är likt slånbär mycket sträva i smaken (släpper efter infrysning). Av bären kan man göra saft och vin (de ger en karakteristisk vinfärg).
Fuktig jord, sötvattensstränder, bryn.
Carna
7 maj, 2015
hej. har en lite fråga, kan torka häggens blad?
Med vänlig hälsning Cina
Frida
8 maj, 2011
Hallå!
Te på häggblom var gott, men då jag nämnde detta, fick jag höra att hägg är giftigt.
Jag läste på lite och jag tror att man bör nämna här att överkonsumtion nog inte är bra, då hägg innehåller amygdalin (samma som ger bittermandel sin smak) som i kroppen bryts ned till cyanid vilket som bekant är giftigt.
Hägg har även nära släktingar som är giftiga; lagerhägg och glanshägg, som visserligen inte är lätta att förväxla med hägg men som har en viss likhet.
Tack för en fantastiskt snygg och användbar sida!
Anne
28 februari, 2013
Hej!
Har också läst att det är just amygdalin som ingår i aprikoskärnor m.m även kallat vitamin B17 detta ämne har många provat för att bota sin cancer. Hörde att man tagit fram någon nanopartikel som ska ha samma reaktion som just amygdalin.
Vill också passa på att tack för en inspirerade sida!