Unga blad av renfana kan, liksom röllika, användas sparsamt som krydda i t ex grönsakssallad eller omelett. Bladen kan frysas in utan att förvällas. Avkok/te på bladen har inom folkmedicin använts som maskmedel, mot klåda och matsmältningsbesvär.
Blad och blommor av renfana är klassiska brännvinskryddor. De bör dock inte dra för länge pga den starka smaken.
Torka buketter med blommorna vända nedåt. Torkade blommor blir fin dekoration i hemmet.
Renfana kan användas vid färgning, den ger då en gulgrön färg. Lukten av renfana ogillas av insekter och flygfän. Testa att ställa en bukett med renfana på bordet om sommaren då getingar kan vara till besvär.
Kan förväxlas med balsamblad men man ser en tydlig skillnad om man jämför bladen.
Eftersom renfana innehåller giftet thujon bör man använda växten sparsamt och med försiktighet. Giftet förekommer dock i så liten mängd att renfana inte är att betrakta som giftig. Renfana skall undvikas vid graviditet.
Vägkanter, öppna marker, runt gårdar, havsstränder. Förekommer allmänt från Skåne till Jämtland.
Hela växten doftar starkt och har en besk smak. Renfana har en konserverande effekt vilket kan användas för att öka hållbarheten hos kött.
Johanna
2 augusti, 2024
Här framgår att renfana är ätlig, på andra håll att den är giftig? Vadan tvetydigheten?
Therese Nilsson
3 juli, 2024
Var kan jag hitta information om hur jag gör maskmedel (till katt) av renfana? I och med att det innehåller thujon vill man ju inte chansa.
Björn Andersson.
30 augusti, 2017
Renfana förekommer i norrbotten.
Yvonne
11 augusti, 2017
Hur utrotar man bäst renfanan? Den sprider sig kopiöst!