Färska blad ger bra smak i buljonger och örtsalt. Körvelsmaken passar utmärkt ihop med brännässla och svamp.
Mjuka stjälkar har samma smak och kan också användas på samma sätt som bladen, men även som tillbehör i en matig sallad. Vidare ger de bra smak till pickles och syltade grönsaker.
Körvelns smak gör att örten kan agera "sockersparare" i rätter där sura växter ingår.
Körvel bör skördas med stor försiktighet då den tillhör den flockblommiga familjen, där Sveriges tre giftigaste växter; sprängört, odört och vildpersilja, ingår. Körvel liknar en stor hundkäx men känns igen på sin aromiska anisdoft som särskilt kommer fram när bladen gnuggas.
Skörda aldrig körvel utan att först ha bedömt växten noggrant utifrån en flora. Ät aldrig en växt som du inte med säkerhet lyckats artbestämma.
Kulturmark; gammal bebyggelse, vägkanter, parker.
I Sverige är spansk körvel vanligast, medan dansk körvel oftast är odlad. Båda sorterna förekommer dock vilt och båda kan användas på samma sätt och har samma anispräglade doft.
Solveig Magnusson
22:17 7 juni, 2011
En av mina favoriter! Hacka de stora färska fröna i en fruktsallad!