Äkta johannesört

Hypericum perforatum
Johannesörtsväxter

Svårighetsgrad

Användbara delar

BladBlomma

Använd till

KryddaÖrtte

Användning

Torka blad och blomma genom upphängning i buketter. Krossa sedan och använd till örtte. Johannesörten har viss fördröjningseffekt och för bäst resultat mot nedstämdhet bör örtteet därför drickas morgon och kväll under 3 månaders tid.

Johannesört används även som kryddning till brännvin.

Användningsområden som är godkända för johannesört som naturläkemedel i Sverige är: Traditionellt använt vid lätt nedstämdhet, lindrig oro och mot tillfälliga insomningsbesvär.

Innehållsämnen

Blad och blommor hos äkta johannesört innehåller flyktig olja, flavonoider, garvämnen (10%) samt det röda färgämnet hypericin (1%). Hypericin lindrar kroppens hämmande av signalsubstanser, vilket exempelvis leder till minskad nedstämdhet.

Förväxling

Det kan vara svårt att se skillnad mellan fyrkantig johannesört (H. maculatum) och äkta johannesört (H. perforatum). Den fyrkantiga johannesörten har en stjälk som är mer fyrkantig. Bladen hos äkta johannesört ser ut att ha små "hål", vilket syns om man håller ett blad mot himlen. Äkta johannesört är arten som används inom egenvården; den fyrkantiga är dock ofarlig att använda.

Johannesört är generellt olämpligt att förtära om man äter någon form av medicin, eftersom den påskyndar nedbrytningen av vissa läkemedel. Kvinnor som äter p-piller bör undvika örten. Läs mer hos Läkemedelsverket.

Personer känsliga för solljus rekommenderas undvika preparat av johannesört i kombination med långa vistelser i solen, eftersom kombinationen av solljus och johannesörtförtäring kan ge allergiska reaktioner på huden.

Växtplats

Ängsmark, skogsbryn, bergsknallar, torr sand- och grusmark.

Förekomst

Se större karta med observationer av Äkta johannesört.

Övrigt

Johannesörten är bäst att skörda i knoppstadiet, när blommorna börjat bli gula men kronbladen inte riktigt slagit ut. Försök att undvika beröring av blommorna med fingrarna, då detta kan förstöra hypericinet, genom att skära av växten längre ner på stjälken. Örten bör dessutom insamlas vid torrt väder.

Läs mer på den virtuella floran.

Skapad


UppdateradNamn på andra språk

Prikbladet Perikon

Johanniskraut

St. John's wort

hierba de San Juan

Mäkikuisma

Millepertuis perforé

Hypericum perforatum

Sint-Janskruid

Dziurawiec zwyczajny

Зверобой продырявленный

贯叶连翘

Kommentarer till Äkta johannesört


 • Madelene

  Om man har P-stav eller spiral bör man endå undvika den då? 🙂

  • Farmaceut kunnig

   Ja, för det är samma substans som måste brytas ner av enzymer i levern och dessa anzymer tappar effekten pga Johannesörter.

 • carolina

  Bra fråga!:)

 • wenche

  Johannesört är jätte bra.
  Jag drack det som te
  och nu är jag lugn.