Stenbär

Rubus saxatilis
Rosväxter

Svårighetsgrad

Användbara delar

Bär

Använd till

DessertGeléSaft / juice

Användning

Bären är saftiga och passar till gele och saft. Syltning och torkning ger sämre resultat då kärnan hos stenbär är alltför stor.

Passar bra att mosa tillsammans med blåbär, odon eller hallon till dessert.

Innehållsämnen

Kolhydrat (4,3%), C-vitamin.

Förväxling

Kan förväxlas med åkerbär, men bären hos stenbär växer mer separerade. Dock ingen fara eftersom åkerbär är ett utsökt ätligt bär. Bäverbär är en hybrid mellan stenbär och åkerbär.

Växtplats

Stenig och torr skogsmark i hela Norden. Även på sydsluttningar i fjällen.

Förekomst

Se större karta med observationer av stenbär.

Övrigt

Stenbär är ätlig och har en syrlig smak. Förekommer ofta i så små bestånd att det kan vara svårt att få ihop tillräckligt många för att göra gelé eller saft.

Kallas också för stenhallon. Andra folkliga namn är glasbär, jungfrubär, kärringbär, krasbär, kikbär, tågbär, kokbär, kobär, vilddruva och klasbär.

Skapad


Uppdaterad



Namn på andra språk

Kommentarer till stenbär


  • Sticky

    Varför ligger denna i svårare växter?
    det står ju inget om förväxlingssorter
    Någon som brukar använda denna vilddruva?

    • Per

      Hej Sticky!
      Dom kallas fågelbär på gotland och di gamle brukade koka saft på dom, jag äter dom färska.
      OBS! Kan förväxlas med en buske som bären och bladen är jätte lika men bären sitter på ett litet skaft men inte i ett kluster.
      Per.