hallon

Rubus idaeus
Rosväxter

Svårighetsgrad

Användbara delar

BärBlad

Använd till

DessertGeléMåltidsdryckÖrtteSaft / juiceSyltVin

Växtplats

Hallon växer framförallt på nyanlagda hyggen, men även vid branter, vägrenar och snår.

Användningsområden

Hallon är kanske det mest användbara bäret eftersom det är så smakrikt. Exempel på användningsområden, förutom färsk konsumtion och efterrätter, är saft, sylt, gelé, vin, måltidsdryck och smoothie. Den starka smaken gör att hallon kan blandas med mindre smakrika bär som t.ex. slånbär. Hallon skördas i juli-augusti.

Hallonens blad kan användas färska eller torkade i örtte. Hallonblad ger ett gott sällskapste, men hallonbladste är även väl beprövat för att påskynda och lindra förlossningar. Plocka helst hallonbladen under juni månad eftersom de unga bladen innehåller de mest näringsämnen.

Innehållsämnen

Hallon hör till de nyttigaste bären och innehåller fibrer, järn samt vitamin A och C. Dessutom är hallon rik på antioxiderande polyfenoler samt ämnet oxytocin som finns naturligt i kroppen och verkar avslappnande och rogivande.

Förväxling

Hallon kan förväxlas med björnbär som också är ett mycket användbart bär. Hallon kan även förväxlas med det mer sällsynta bäret blåhallon, vilket är surare i smaken och därför helst bör användas tillsammans med andra bär.

Övrigt

Läs mer om hallon på den virtuella floran.

Skapad

Senast ändrad

Kommentarer till hallon

Skriv en kommentar