björnbär

Rubus sect. Rubus
Rosväxter

Svårighetsgrad

Användbara delar

BärBlad

Använd till

DessertGeléMåltidsdryckÖrtteSaft / juiceSylt

Växtplats

Torra och varma platser; skogsbryn, betesmarker, snår, vägrenar.

Användningsområden

Förutom färsk konsumtion kan björnbär och efterrätter även användas till saft, smoothie och sylt. Den starka smaken gör att de är utmärkta i marmelad och sylt, där de också kan drygas ut med exempelvis slånbär.

Innehållsämnen

Björnbär innehåller stora mängder antioxidanter. Bären är även rika på fibrer, C-vitamin och kalcium.

Förväxling

Omogna björnbär kan förväxlas med hallon och blåhallon, vilka båda är användbara bär. Blåhallon är dock ganska sura och bör därför användas tillsammans med andra bär.

Övrigt

Läs mer om björnbär på den virtuella floran och POM.

Skapad

Senast ändrad

Kommentarer till björnbär

Skriv en kommentar