Strandkål

Crambe maritima
Korsblommiga växter

Svårighetsgrad

Användbara delar

BladSkottStjälk

Använd till

SalladSoppaVarmrätt

Användning

Unga blad och skott kan användas som spenat eller på samma sätt som annan kål. Smaken är nötliknande. Unga själkar kan kokas eller stuvas som blomkål.

Förväxling

Arten kan inte förväxlas med någon annan vild svensk växt.

Växtplats

Ganska ovanlig på steniga havsstränder. Vanligast förekommande längs västkusten, mer sällsynt längs östkusten upp till Uppland.

Förekomst

Se större karta med observationer av strandkål.

Övrigt

Strandkål tillhör korsblommiga växtfamiljen och är nära släkt med våra vanliga kålsorter. Eftersom den är sällsynt bör den användas återhållsamt, särskilt på östkusten. Strandkål är fridlyst i Blekinge och Gotlands län.

Odlas i England som delikatess.

Läs mer på den virtuella floran.

Skapad


Uppdaterad



Namn på andra språk

strandkål

Meerkohl

sea kale

col marina

Merikaali

Chou marin

zeekool

kapusta morskaja

Kommentarer till strandkål


  • Lisa Petersson

    Jag tycker att man ska undvika att plocka strandkål. Den är ovanlig och dessutom fridlyst i delar av landet. Det är en vacker och fascinerande växt som gärna får fortsätta att pryda våra havsstränder.

    • Lyma

      Det beror ju på var man bor såklart!
      Oavsett vilken växt man tänker plocka måste man försäkra sig om att den inte är fridlyst! Självklart! plockar man inte fridlysta växter, kolla med länsstyrelsen vad som gäller!

      Här på västkusten växer den ”överallt” och det finns ingen anledning att undvika att plocka den _här_ bara för att den är sällsynt på ostkusten.

      • Lotta

        Nej, men det finns goda skäl att tänka på att inte länsa både denna och andra växter. En tumregel är att aldrig ta om det bara finns en, lämna minst 20% (1 av 5) blommande/frösättande, och göra något positivt för fortlevnaden. Det sista är art- och miljöberoende, men hälla ut en flaska vatten, rycka nån invasiv art eller kasta tillbaka fröställningarna.