Unga blad och skott kan användas som spenat eller på samma sätt som annan kål. Smaken är nötliknande. Unga själkar kan kokas eller stuvas som blomkål.
Arten kan inte förväxlas med någon annan vild svensk växt.
Ganska ovanlig på steniga havsstränder. Vanligast förekommande längs västkusten, mer sällsynt längs östkusten upp till Uppland.
Strandkål tillhör korsblommiga växtfamiljen och är nära släkt med våra vanliga kålsorter. Eftersom den är sällsynt bör den användas återhållsamt, särskilt på östkusten. Strandkål är fridlyst i Blekinge och Gotlands län.
Odlas i England som delikatess.
Lisa Petersson
24 juni, 2017
Jag tycker att man ska undvika att plocka strandkål. Den är ovanlig och dessutom fridlyst i delar av landet. Det är en vacker och fascinerande växt som gärna får fortsätta att pryda våra havsstränder.
Lyma
9 juni, 2018
Det beror ju på var man bor såklart!
Oavsett vilken växt man tänker plocka måste man försäkra sig om att den inte är fridlyst! Självklart! plockar man inte fridlysta växter, kolla med länsstyrelsen vad som gäller!
Här på västkusten växer den ”överallt” och det finns ingen anledning att undvika att plocka den _här_ bara för att den är sällsynt på ostkusten.
Lotta
25 juli, 2018
Nej, men det finns goda skäl att tänka på att inte länsa både denna och andra växter. En tumregel är att aldrig ta om det bara finns en, lämna minst 20% (1 av 5) blommande/frösättande, och göra något positivt för fortlevnaden. Det sista är art- och miljöberoende, men hälla ut en flaska vatten, rycka nån invasiv art eller kasta tillbaka fröställningarna.