Bären kan likt hallon användas färska eller till sylt, saft, dessertpaj etc. En välkänd klassiker är blåbärssoppa. Torkade bär kan användas som snacks och i müsli, samt som smaksättare i örtte. Bären kan också frysas in och användas i t.ex. smoothie. Bären plockas från juli och ända fram till september, men de sena bären är mindre smakfulla.
Bladen kan torkas och användas till örtte, vilket anses motverka diarré och magbesvär. Blåbärsblad plockas under blomningen i maj-juni.
Rika på antioxidanten antocyanin som antas kunna förebygga hjärt- och kärlsjukdomar och förbättra minneskapaciteten. Bären innehåller även kalcium, magnesium, kalium, fosfor, C-vitamin, järn, B-vitamin, samt nyttigt betakaroten.
Kan förväxlas med odon, som är något större. Odon är inte giftig utan tvärtom ett utmärkt blandbär i saft, sylt etc.
Studier visar på att kvävegödsling av skog medför 30-40% mindre blåbärsris.
p.wiking
1 juni, 2015
Berätta vad man tar mot Gikt – har stora problem med detta. Inte bara i rÃ¥na utan alla leder och muskelfästen. Vet inte om det är samma sak för när jag reser mig sÃ¥ stÃ¥r jag still för benmusklerna är inte med alls… stapplar sedan 20-ta meter. Musklerna är inte mina längre.
MvH peter
E.Kilminster
8 juli, 2015
Gurkmeja.
tina
18 maj, 2012
va de inte någon parasit som va i blåbären och gjorde att de va faligt att äta dom får något år sen????
Inger Joram
2 juli, 2015
Räven spred dvärgbandmask 2011 – kanske fortfarande. Fara för hundar sällan för människor. Bären mÃ¥ste tvättas och värmebehandlas. Man antar att masken kommit till Sverige som Pesten gjorde en gÃ¥ng – med gnagare frÃ¥n sydligare länder.
Anton Flaxa
9 juli, 2015
Nja, är väl sÃ¥ att dvärgbandmask kommit in med hundar som varit utomlands där de fÃ¥tt i sig maskarna och sedan fört in den i Sve via avföringen. SÃ¥ vitt jag vet är endast Norge och brittiska öarna fria frÃ¥n dvärgbandmask. Tex finns masken bÃ¥de i Danmark och Finland… Tidigare, vid utlandsresa med hund krävdes avmaskning gjord av veterinär i utlandet för att ta in hunden i Sverige. Numera rekommendation att man själv avmaskar… just pga att man funnit masken i Sverige.
Jonas
27 september, 2011
Vet någon om blåbären är lika nyttiga efter att de tappat sin smak? Nu finns en del blåbär kvar men det är övermogna och är ganska vattniga i smaken, men jag skulle gärna äta dem ändå för deras nyttighet, vad säger ni om det?
Cathis
31 augusti, 2015
Samma sak undrar jag! Hoppas någon kan ge ett vetenskapligt svar.
Cathis
alfmarkus
5 juni, 2011
Det är bladen som kan skördas i maj/juni, inte bären
Robin
29 maj, 2011
Var finns blÃ¥bär i Maj och Juni? Vad jag vet sÃ¥ mognar de i slutet av Juli…
Olle Olofsson
26 juli, 2013
Jag tror de syftar pÃ¥ att bladen skall bli ”skördade” under den tidsperioden
irmelinat
27 september, 2010
Blåbär lär ju vara bra för ögonen oxå, iaf om man tittar i hälsokosten sortiment. Torkade smakar de ljuvligt tillsammans med banan (krav såklart) i fil.
(hemligt)
28 maj, 2011
vadå då ser man bättre eller är det bara bra?