Odon

Vaccinium uliginosum
Ljungväxter

Svårighetsgrad

Användbara delar

BärBlad

Använd till

DessertGeléÖrtteSaft / juiceSyltVin

Användning

Odonbär kan användas som blåbär; ätas färska, torkas eller till saft, sylt, gelé. Odon passar också att användas till likör och vin. Förr jäste man bären och destillerade en sprithaltig dryck. Odon klarar förvaring lika dåligt som blåbär.

Unga blad går att äta eller koka te på och uppges vara söta.

Som medicin

Inom folkmedicinen har odon använts som laxermedel.

Innehållsämnen

Odon har en hög halt av C-vitamin, 10 gånger mer än i blåbär. Kolhydrathalten är 6,2% i färska odon. Odon innehåller också flavonoider, glykosider, organiska syror och mineralerna mangan, zink, koppar och järn.

Bären har ett flertal antioxiderande antocyaniner som orsakar den blå färgen. Antocyaniner i odon ger skyddande effekt mot hudens åldringsprocess vid exponering av UV-ljus, s k photoaging. Flavonoider har tilldelats flera hälsofördelar, bl a skyddande mot hjärt-kärlsjukdomar och cancer. Halterna av både antocyaniner och flavonoider ökar vid stigande altitud.

Förväxling

Odonbär är ganska lika blåbär och växer ofta tillsammans. Riset hos odon är högre och vedartat och bladen, som faller av om hösten, har en grågrön färg. Odonbär är större än blåbär och ljusare i färgen. När man plockar blåbär blir man blå om fingrarna, vilket inte händer vid plockning av odon.

Odon och pors, som ibland växer tillsammans, kan eventuellt förväxlas när de inte står i blom eller har satt frukt. Porsbladen har dock en stark och karaktäristisk doft.

Underarten fjällodon (Vaccinium uliginosum ssp. microphyllum) är lägre och har mindre blad.

Det har förekommit fall där personer blivit illamående efter att ha ätit stora mängder odon, men man har inte funnit några giftiga substanser i bären. Orsaken tros bero på en parasitsvamp (Sclerotina megalospora) som ibland angriper bären. Ät endast bär som ser friska ut.

Växtplats

Vanlig i hela Sverige på fuktig, mager men ej kalkhaltig mark; myrmark, stränder, hedar. Ofta tillsammans med blåbär. Fjällodon förekommer på fjällhedar.

Förekomst

Se större karta med observationer av odon.

Övrigt

Odon har traditionellt använts mer i länder som Finland, Canada, Japan och Polen. I Sverige vittnar gamla namn om att bären inte varit särskilt uppskattade; snorbär, hundbär, galenbär, blåbukar, fyllebär, pungbär, utterbär.

Bären har även använts till växtfärgning för att ge en violett färg.

Skapad


Uppdaterad


Referenser

Anderberg, A. (2009). Den virtuella floran. http://linnaeus.nrm.se/flora/di/erica/vacci/vacculi.html [2013-08-07]Bae, J., Lim, S., Kim, S., et al. (2009) Bog blueberry anthocyanins alleviate photoaging in ultraviolet-B irradiation-induced human dermal fibroblasts. Molecular nutrition & food research, 53(6), ss. 726–738Fält, L., Källman, S. & Sepp, H. (1986). Överleva på naturens villkor: handbok om friluftssäkerhet. Västerås: Ica bokförl.Handbok överlevnad. 1988 års utg. (1988). Stockholm: Chefen för arménIngmanson, I. (2007). Kan man äta sånt?. [Ny, omarb. utg.] Stockholm: PrismaIrving, M. (2009). The forager handbook: a guide to the edible plants of Britain. [London?]: EburyKällman, S. (2006). Vilda växter som mat & medicin. 2. utg. Västerås: IcaKim, Min J., Choung, S. (2012) Mixture of polyphenols and anthocyanins from Vaccinium uliginosum L. alleviates DNCB-induced atopic dermatitis in NC/Nga Mice. Evidence-Based Complementary and Alternative MedicineLätti, A., Jaakola, L., Riihinen, K. & Kainulainen, P. (2010) Anthocyanin and flavonol variation in bog bilberries (Vaccinium uliginosum L.) in Finland. Journal of agricultural and food chemistry, 58(1), ss. 427–433Liu, J., Zhang, W., Jing, H., Popovich, D. (2010) Bog Bilberry (Vaccinium uliginosum L.) Extract Reduces Cultured Hep-G2, Caco-2, and 3T3-L1 Cell Viability, Affects Cell Cycle Progression, and Has Variable Effects on Membrane Permeability. Journal of food science, 75(3), ss. 103–107Ljungqvist, K. (2011). Nyttans växter: uppslagsbok med över tusen växter : historik om svensk medicinalväxtodling. 3., [rev.] uppl. Dals Rostock: CallunaMossberg, B. & Stenberg, L. (2010). Den nya nordiska floran. [3 tr.] Stockholm: Wahlström & WidstrandNatural sources of flavourings.. (2000). Strasbourg: Council of Europe Pub.Plants for a future (u.å.). http://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Vaccinium+uliginosum [2013-08-07]Wang, L-J., Su, S., Wu, J., Du, H., Li, S-S., Huo, J-W., Zhang, Y., Wang, L-S. (2014). Variation of anthocyanins and flavonols in Vaccinium uliginosum berry in Lesser Khingan Mountains and its antioxidant activity. Food ChemistryZu, X., Zhang, Z., Zhang, X., Yoshioka, M., Yang, Y. & Li, J. (2010) Anthocyanins extracted from Chinese blueberry (Vaccinium uliginosum L.) and its anticancer effects on DLD-1 and COLO205 cells. Chinese medical journal, 123(19), ss. 2714–2719

Kommentarer till odon


  • L-G Andersson Luleå

    Odon är ett fantastiskt bär ! Skulle vilja veta om de går att köpa ?