Odon

Vaccinium uliginosum
Ljungväxter

Svårighetsgrad

Användbara delar

BärBlad

Använd till

DessertGeléÖrtteSaft / juiceSyltVin

Användning

Odonbär kan användas som blåbär; ätas färska, torkas eller till saft, sylt, gelé. Odon passar också att användas till likör och vin. Förr jäste man bären och destillerade en sprithaltig dryck. Odon klarar förvaring lika dåligt som blåbär.

Unga blad går att äta eller koka te på och uppges vara söta.

Som medicin

Inom folkmedicinen har odon använts som laxermedel.

Innehållsämnen

Odon har en hög halt av C-vitamin, 10 gånger mer än i blåbär. Kolhydrathalten är 6,2% i färska odon. Odon innehåller också flavonoider, glykosider, organiska syror och mineralerna mangan, zink, koppar och järn.

Bären har ett flertal antioxiderande antocyaniner som orsakar den blå färgen. Antocyaniner i odon ger skyddande effekt mot hudens åldringsprocess vid exponering av UV-ljus, s k photoaging. Flavonoider har tilldelats flera hälsofördelar, bl a skyddande mot hjärt-kärlsjukdomar och cancer. Halterna av både antocyaniner och flavonoider ökar vid stigande altitud.

Förväxling

Odonbär är ganska lika blåbär och växer ofta tillsammans. Riset hos odon är högre och vedartat och bladen, som faller av om hösten, har en grågrön färg. Odonbär är större än blåbär och ljusare i färgen. När man plockar blåbär blir man blå om fingrarna, vilket inte händer vid plockning av odon.

Odon och pors, som ibland växer tillsammans, kan eventuellt förväxlas när de inte står i blom eller har satt frukt. Porsbladen har dock en stark och karaktäristisk doft.

Underarten fjällodon (Vaccinium uliginosum ssp. microphyllum) är lägre och har mindre blad.

Det har förekommit fall där personer blivit illamående efter att ha ätit stora mängder odon, men man har inte funnit några giftiga substanser i bären. Orsaken tros bero på en parasitsvamp (Sclerotina megalospora) som ibland angriper bären. Ät endast bär som ser friska ut.

Växtplats

Vanlig i hela Sverige på fuktig, mager men ej kalkhaltig mark; myrmark, stränder, hedar. Ofta tillsammans med blåbär. Fjällodon förekommer på fjällhedar.

Förekomst

Se större karta med observationer av odon.

Övrigt

Odon har traditionellt använts mer i länder som Finland, Canada, Japan och Polen. I Sverige vittnar gamla namn om att bären inte varit särskilt uppskattade; snorbär, hundbär, galenbär, blåbukar, fyllebär, pungbär, utterbär.

Bären har även använts till växtfärgning för att ge en violett färg.

Skapad


Uppdaterad



Referenser

Namn på andra språk

Anderberg, A. (2009). Den virtuella floran. http://linnaeus.nrm.se/flora/di/erica/vacci/vacculi.html [2013-08-07]Bae, J., Lim, S., Kim, S., et al. (2009) Bog blueberry anthocyanins alleviate photoaging in ultraviolet-B irradiation-induced human dermal fibroblasts. Molecular nutrition & food research, 53(6), ss. 726–738Fält, L., Källman, S. & Sepp, H. (1986). Överleva på naturens villkor: handbok om friluftssäkerhet. Västerås: Ica bokförl.Handbok överlevnad. 1988 års utg. (1988). Stockholm: Chefen för arménIngmanson, I. (2007). Kan man äta sånt?. [Ny, omarb. utg.] Stockholm: PrismaIrving, M. (2009). The forager handbook: a guide to the edible plants of Britain. [London?]: EburyKällman, S. (2006). Vilda växter som mat & medicin. 2. utg. Västerås: IcaKim, Min J., Choung, S. (2012) Mixture of polyphenols and anthocyanins from Vaccinium uliginosum L. alleviates DNCB-induced atopic dermatitis in NC/Nga Mice. Evidence-Based Complementary and Alternative MedicineLätti, A., Jaakola, L., Riihinen, K. & Kainulainen, P. (2010) Anthocyanin and flavonol variation in bog bilberries (Vaccinium uliginosum L.) in Finland. Journal of agricultural and food chemistry, 58(1), ss. 427–433Liu, J., Zhang, W., Jing, H., Popovich, D. (2010) Bog Bilberry (Vaccinium uliginosum L.) Extract Reduces Cultured Hep-G2, Caco-2, and 3T3-L1 Cell Viability, Affects Cell Cycle Progression, and Has Variable Effects on Membrane Permeability. Journal of food science, 75(3), ss. 103–107Ljungqvist, K. (2011). Nyttans växter: uppslagsbok med över tusen växter : historik om svensk medicinalväxtodling. 3., [rev.] uppl. Dals Rostock: CallunaMossberg, B. & Stenberg, L. (2010). Den nya nordiska floran. [3 tr.] Stockholm: Wahlström & WidstrandNatural sources of flavourings.. (2000). Strasbourg: Council of Europe Pub.Plants for a future (u.å.). http://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Vaccinium+uliginosum [2013-08-07]Wang, L-J., Su, S., Wu, J., Du, H., Li, S-S., Huo, J-W., Zhang, Y., Wang, L-S. (2014). Variation of anthocyanins and flavonols in Vaccinium uliginosum berry in Lesser Khingan Mountains and its antioxidant activity. Food ChemistryZu, X., Zhang, Z., Zhang, X., Yoshioka, M., Yang, Y. & Li, J. (2010) Anthocyanins extracted from Chinese blueberry (Vaccinium uliginosum L.) and its anticancer effects on DLD-1 and COLO205 cells. Chinese medical journal, 123(19), ss. 2714–2719

Mose-Bølle

Mosebølle

Moorbeere

Moorbeeren

Rauschbeere

Rauschbeeren

Trunkelbeere

Alpine Blueberry

Etimâs

alpine bilberry

bog Whortleberry

bog bilberry

bog blueberry

northern bilberry

Көк-кат

arandano de fruto negro

arandano negro

arándano

arándano negro

arándano uliginoso

nadius

ráspano

Juolukat

Juolukka

taigajuolukka

Airelle bleue

Airelle des marais

Embrune

Myrtille des marais

Orcette

myrtille des marais

bláberjalyng

Rijsbes

moerasbes

rijsbes

struikbes

veenbosbes

Blokkebær

Mikkelsbær

Skinntryte

Borówka pijanica

borówka bagienna

łochynia

водопьянка

голубика

голубика болотная

голубика низкорослая

голубика обыкновенная

голубика топяная

гонобобель

гоноболь

дураха

дурника

дурница

пьяника

синий виноград

синика

中国北极蓝莓

兴安小雪莲

兴安雪莲

山都柿

甸果

笃斯

笃斯越桔

笃斯越橘

篤斯越橘

米饭花

興安小雪蓮

蛤塘果

讷日苏

都柿

黑豆樹

龍果

龙果

Kommentarer till odon


  • Älskar blåbär. :d..

    Jag har ätit Odon. Jag tyckte att de påminde om Amerikanska blåbär i smaken. De såg också ut som dem innuti. De är goda, men vanliga blåbär smakar mer.

    Jag är ganska säker på att de inte säljs i butik.

  • jan göransson

    utförlig och bra information om bären.

  • margareta flyckt

    så odon borde kunna användas likvärdigt som blåbär, om man använder helt friska oangripna. De verkar ju innehålla mer c-vitaminer än blåbär

  • L-G Andersson Luleå

    Odon är ett fantastiskt bär ! Skulle vilja veta om de går att köpa ?