Skogsalm

Ulmus glabra
Almväxter

Svårighetsgrad

Användbara delar

BladFrö

Använd till

Sallad

Användning

Gröna blad och frön används som i sallad. Almfrö har en svag nötsmak.

Växtplats

Ädellövskog, parker.

Förekomst

Se större karta med observationer av skogsalm.

Övrigt

Plocka inte för mycket almfrö eftersom alm är en relativt ovanligt träd med svårighet att sprida sig.

Skapad


Uppdaterad



Namn på andra språk

Skov-Elm

Berg-Ulme

Bergulme

Scot's Elm

Scotch Elm

Scotch elm

Scots elm

Wych Elm

Wych elm

mountain elm

wych elm

wyth elm

Gorski brest

Olmo montano

olmo escocés

Vuorijalava

Orme de montagne

orme des montagnes

Álmur

Olmo di montagna

Olmo montano

Ruwe iep

Ruwe olm

ruwe iep

Alm

Wiąz górski

Вяз шершавый

欧洲山榆

Kommentarer till skogsalm


  • siriselleri

    Och jättegott som sötma i smoothie!

  • Castor

    Almfrö värmd en kort stund i stekpanna med smör och en gnutta salt är jättegott – ett utmärkt alternativ till spenat eller mangold.

  • Pehr

    Innerbarken är också ätbar och innerbark från unga grenar (förmodligen som avkok) sägs kunna anvädas utvändigt som sårtvätt, eksem och som munskölj vid munsår inne i munnen.

  • Karin Jöngren

    och almfrön sitter ju i mängder på ett och samma träd så jag har svårt att tro att man kan plocka för mycket av dem så man hämmar tillväxten av fler träd… och ja frukterna smakar verkligen gott!

  • Frida Samuelsson

    Almfröna är verkligen jättegoda på mackan eller i en sallad!