


Färsk sandsopp betraktas som en blandsvamp, och bör begränsas på grund av den något syrliga aromen. Sandsopp förekommer dock i stora mängder kan därför med fördel fylla ut många maträtter tillsammans med smakrikare svampsorter som till exempel kantarell, karljohan, trumpetsvamp eller taggsvamp.
Sandsoppen gör sig dock mycket bättre som torkad, då den torkade sandsoppen lär smaka som den giftiga men utsökta delikatessen stenmurkla.
Konservering: Utmärkt torksvamp - skiva och torka i ugn (under 50 C). Kan malas till svampmjöl.
Ingen direkt förväxlingsrisk, men för den ovane svampplockaren kan sandsoppen te sig som en pepparsopp eller örsopp, som båda saknar matvärde, eller som matsvamparna grynsopp och smörsopp. Sandsoppen kan dock lätt kännas igen på sina "fräknar".
Bland sopparna finns endast en giftig art, djävulssoppen, som dock är mycket ovanlig. Denna svamp utmärker sig tydligt genom att ha röd fot och rött rörlager. Nybörjaren bör därför undvika soppar med röd nyans.
Barrskog, ofta med tall. Fuktig hällmark på mossa och lavar. Sandig tallmark.
Aronia
Berberis
Bergbräsma
Björk
Björnbär
Blek taggsvamp
Blodriska
Blomkålssvamp
Blåbär
Bok
Brunsopp
Cikoria
En
Fläder
Fårticka
Groblad
Hassel
Havssälting
Havtorn
Humleblomster
Hundkäx
Kamomill
Kantarell
Karljohan
Kirskål
Knölklocka
Krikon
Kråkbär
Kummin
Kvanne
Kvickrot
Lind
Lingon
Ljung
Lomme
Lärksopp
Mandelkremla
Mandelriska
Marviol
Maskros
Mynta
Odon
Ormrot
Ostronmussling
Oxel
Plommon
Renfana
Ros
Röllika
RönnSandsopp
Sillkremla
Skogsek
Slån
Smörsopp
Snärjmåra
Spansk körvel
Stenbär
Stensöta
Stolt fjällskivling
Strätta
Strävsopp
Tall
Tranbär
Trattkantarell
Trumpetsvamp
Tusensköna
Viol
Vårtig röksvamp
Våtarv
Äkta johannesört
Äpple
Anita Wästvind
22 november, 2017
Tillagar just nu sås på torkad sandsopp. Mmmm, jättegott! Inte riktigt lika god som stenmurkla tyvärr, men ett väldigt bra giftfritt alternativ.
o3
2 december, 2014
svampmjöl som en blandar ner i smält sen rumstempererat smör och ställer i kylen och har på kex t.ex 🙂