kirskál

Aegopodium podagraria
Flockblommiga växter

Svårighetsgrad

Användbara delar

Blad

Använd till

SalladSoppaVarmrätt

Växtplats

Vanlig s k ogräs i rabatter, sluttningar etc.

Användningsområden

Kirskål kan användas till sallad, soppa och matlagning på samma sätt som spenat och svinmålla. Likaså växer kirskål i enormt stora bestånd vilket gör det möjligt att skörda stora mängder och frysa in.

Förväxling

Kirskålens blad påminner om mästerrot, vilken dock inte är giftig. (Se bild ovan.)

Det bör nämnas att kirskål tillhör den flockblommiga familjen där Sveriges tre giftigaste växter finns; sprängört, vildpersilja och odört. Kirskålen utmärker sig dock genom sina trefingrade, parvis uppträdande och tandade småblad.

Skörda inte kirskål utan att ha bedömt växten utifrån en flora. Ät aldrig en växt som du inte med säkerhet lyckats artbestämma.

Övrigt

Kirskålen är minst besk tidigt på våren, men även senare under året går det att skörda de spädaste bladen.

Läs mer om kirskål på den virtuella floran.

Skapad

Senast ändrad

Kommentarer till kirskål

  • Frida Samuelsson

    Om man verkligen vill minska sin miljöpåverkan (eller spara pengar) genom att äta av det som naturen ger, är kirskål växten att börja med. Den är superlätt att plocka i enormt stora mängder, och kan varieras i det oändliga. När den är kokt tycker jag att den är godast att blanda med nån form av tomat (i till exempel en lasagne eller en soppa) eller utnyttja dess enbärssmak i en ”viltgryta” (jag brukar koka sojakött, enbär och kirskål i havregrädde, sojasås och lite svartvinbärssaft – smakar såsom jag minns mammas älggryta smakade när jag var barn). Rå blir den tillsammans med alfalfagroddar en finfin lunchsallad tillsammans med några russin, rapsolja och salt. Låter inte fantastiskt, men är det. Nåt som inte heller låter så gott är att blanda rätt mycket kirskål i en hallansmoothie. Men man förstör faktiskt inte hallonen, det blir jättegott!

  • Frida Samuelsson

    Om du är rädd för att blanda ihop kirskålen med dess giftiga släktingar, lägg ditt fokus på bladen, de är verkligen karaktäristiska. Du kan också gå till en trädgårdsägare, vilken som helst, och be henne/honom att visa dej kirskål (som är ett av Sveriges vanligaste och mest hatade ogräs).

  • Erik

    Hallonsmoothie låter ju jättegott!
    Är det någon som vet näringsinnehållet på kirskål?
    Gjorde i a f en god soppa i somras minns jag. Ska bli mer plockat i vår!

    • Suzie

      Enligt Stefan Källmans bok ”Vilda växter som mat och medicin”:

      56 mg C-vitamin/100g
      24,8 gram Glukos/fruktos/100g
      3,3 gram Sackaros/100g
      8,9 gram stärkelse/100g
      37 gram totala kolhydrater/100g
      224,9 gram protein/100g (vilket låter lite märkligt dock…)

      • Dan

        Skall nog vara 2,249 g protein eftersom gröna blad verkar ligga på mellan 1 till 6 procent. Stefan Källman har kanske glömt att kirskål innehåller också omega 3 samt D-vitaminer, vilka tillsammans med aminosyrorna och mineraler inte tål upphettning särskilt bra.
        Brukar göra vildsallat med kirskål, maskros, björlblad, måra mm vilket kan bli mycket delikat. I varje fall med mina smakvanor.

      • christian

        224,9g/kg är det korrekta enligt Källman.

        • Anette

          g/kg skriver du här.. felskrivning? man brukar ange näringsvärde per 100g.. inte 1000g.. fortfarande en hög andel dock så kan ju vara torrvara han menar?

      • morgengry

        Det kan ju aldrig blir mer än 100% så proteinet är ialf åt skogen fel.
        Men de andra värden är också mkt höga. Kan kanske bero på att innehållet är angivet i torrstoff? alltså om man dunstar bort allt vatten och SEN gör analysen.

  • Ruth Welinder

    Jag har samma fråga som Erik.
    Läste att man kan använda den som spenat, som jag ofta använder i mina smooties. Men är det lika nyttigt med kirskål ?

  • Yvonne Gustafsson

    Hej!

    Intressanta recept. Tack Frida!
    Jag har gjort paj på kirskål. Med äggstanning (med grädde såklart). Både svamppaj och ostpaj. Går bra med både hel och finhackad. En smaksak om du vill förvälla den först.

  • Kerstin Persson

    Kirskålsdax igen! Jag har fräst den på låg värme i lite olivolja ihop m lite hackad lök. Sedan på med bottenskyla vatten, sjuda under lock 6 min. Späd med grädde och koka ihop utan lock några min. Krydda m riven muskot, salt o peppar. Att njuta av som det är eller t kokta grönsaker, fisk, kött.

    • Malin

      Himmel, vad det låter gott, det måste jag testa!

  • Jennie

    Hur förman för attcbli av med den.,? Som i tex rabatter? Går det ens att få bort dom..

    • Katrin Kirskålsälskare

      Vill man bli av med kirsen i rabatterna är det ”bara” att gräva och försöka få bort varensa liten rotbit!

  • Agnes

    Gjorde precis pesto på kirskål, med gräslök, valnöt och lite olivolja. Blev riktigt gott!

    • berit

      Detta skall jag pröva, låter mycket gott. Går peston att frysa tror du?

  • susanne

    något som är jätte gott är att lätt steka kirskålen i olja och låt dom rinna av på hushållspapper därefter salta blir som chips och älskas utav barnen ,billigt fredagsmys 😉 samt jätte fint att dekorera tex. köttet med =)

    • Pelle

      Låter gott! Blir de liksom lite knapriga också som chips? Vi har jättestora bestånd här runt några dungar. Vi har gjort sallad och haft den i smoothie och vi älskar den lätt kryddiga smaken som den har. =p

      • susanne

        ja bladen blir knapriga inte lika tjocka som chipsen dom ska mer lr mindre bara vända i varma pannan tills dom blir genomskinligt gröna har man dom för länge i pannan blir dom bruna och då är dom inte lika goda

  • C Johansson

    Plocka ett fullt durkslag med kirskål, skölj och ringla över olja och salta, ta och snabb massera in oljan i bladen. Lägg upp på plåt på bakplåtspapper och torka/grädda till chips.

    70 grader under många timmar eller 175 grader under ca 15 minuter – de är klara när de är krispiga och frasiga.

    Riktigt gott som tilltugg – snacks

  • Pelle

    Tack…! Har en stor påse med kirskål framför mig just nu. =P

  • Alexandra

    Gjort precis wok med kyckling , det var gott.

  • Monika

    Jag har just stekt torkade trattkantareller (efter
    vattenläggning och avrinning) i smör långsamt
    och på låg värme och därefter fortsatt med ett halvt durkslag kirskål med olja, saltat och pepprat, blandat och fräst till knaprig konsistens och godare tilltugg till min fina lilla
    köttbit har jag aldrig ätit förr.
    Men detta smakar säkert lika bra både till fisk
    eller för sig utan sovel.

Skriv en kommentar