Körsbär

Prunus cerasus, Prunus avium
Rosväxter

Svårighetsgrad

Användbara delar

Frukt

Använd till

DessertGeléSaft / juiceSylt

Användning

Körsbär kan ätas färska och användas till saft, gelé, sylt och dessertpaj.

Som torkade kan de ersätta russin eller annan torkad frukt.

Förväxling

I Sverige finns både surkörsbär (klarbär) och sötkörsbär, där den senare är större. Båda sorterna är användbara även om sötkörsbär är godare färska.

Växtplats

Ofta odlad men förekommer även vild i lundar och hagar.

Likt vinbär, rönnbär, äpple, fläder, ros, krikon och plommon kan körsbär även skördas där den växer på allmän mark, exempelvis i parker.

Förekomst

Se större karta med observationer av körsbär.

Övrigt

Läs mer om sötkörsbär på den virtuella floran.

Skapad


Uppdaterad


Kommentarer till körsbär