Gökärt

Lathyrus linifolius
Ärtväxter

Svårighetsgrad

Användbara delar

BlommaRot

Använd till

BrödMåltidsdryckSallad

Användning

Blomman används färsk. Rotknölen kan ätas färsk eller torkas. En måltidsdryck kan beredas genom att låta knölen ligga och dra i vatten en stund.

Rotknölarna har under kristider bl.a. använts till mjöl som man bakade tunnbröd av.

Innehållsämnen

Rotknölarnas smak påminner om lakrits och innehåller mycket socker och protein.

Förväxling

Gökärt kan förväxlas med vårärt.

Växtplats

Trivs både i skog och på äng och gärna på kalkrik mark.

Förekomst

Se större karta med observationer av gökärt.

Övrigt

Blomman skördas maj-juni. Rotknölen sködas mars-april eller oktober-november.

OBS! Om du gräver upp gökärtens rot, låt då några plantor vara kvar så att beståndet fortlever.

Skapad


Uppdaterad



Namn på andra språk

Krat-Fladbælg

Berg-Platterbse

Bitter-vetch

bitter vetch

heath pea

Syylälinnunherne

syylälinnunherne

Gesse des montagnes

Gesse à feuilles de lin

Cicerchia montana

Knollathyrus

Knollerteknapp

Groszek skrzydlasty

Groszek skrzydlaty

Lathyrus montanus

Чина льнолистная

山地山黧豆

苦山黧豆

Kommentarer till gökärt


  • Peter

    Jag blir inte riktig klok på det här med vårärt och gökärt, jag tycker de ser precis likadana ut? Vad kan man titta på för att särskilja dem? Jag har plockat flera nävar av vad jag trott är gökärt och ätit och aldrig mått dåligt så säkerligen var det gökärt, men vill ändå vara säker?

    • Kim

      Enligt den viruella floran kan man skilja gökärt och vårärt genom stjälkens form. Gökärten har en stjälk som beskrivs som ”tillplattad och vingkantad”, medan vårärtens är slät.

  • ¨Jonathan Netz

    Har vårärt liknande knölar i rotsystemet som Gökärt eller kan man urskilja dem tydligt på rotsystemet? Det är nämligen rotknölarna jag är mest intresserad av.

  • viveca Hellsten

    Är Vårärt (som Gökärt kan förväxlas med) också ätlig? Eller är det viktigt att ta rätt?

    • Linda helsing

      Vårärten är giftig, släktet innehåller fler arter så det kan nog löna sig att studera dem innan intag.

  • Frida Samuelsson

    Blomman smakar nästan som sockerärt. (Barn brukar tycka mycket om den, lika mycket för dess smak som för att den verkligen ser ut som en liten fågel.)