Mjölke

Chamaenerion angustifolium
Dunörtsväxter

Svårighetsgrad

Användbara delar

BladRotSkott

Använd till

ÖrtteSalladSoppaVarmrätt

Användning

Bladen ger en mycket bra bas till örtte som påminner om kinesiskt te.

Skotten kan ätas råa eller kokta som sparris, men är något beska i smaken.

De stärkelserika rötterna kan skördas i april eller sent på hösten för att ätas råa (dock besk smak) eller kokta.

Förväxling

Kan eventuellt förväxlas med andra arter i dunörtsläktet, men kan särskiljas genom att övriga arter har motsatta blad samt blommor där kronbladen är jämnstora.

Växtplats

Hyggen, vägrenar, brandfält.

Förekomst

Se större karta med observationer av mjölke.

Övrigt

Mjölke har även andra namn såsom mjölkört, brudfackla, praktduna, duntrav, rallarros, rävrumpa, rävsvans, skogsbloss m.m.

Skapad


Uppdaterad



Namn på andra språk

Kommentarer till mjölke


  • Anne

    Går också att använda vid växtfärgning av ull. (Men det hör kanske inte hit…)

  • Maria

    Det går också utmärkt att göra saft på blommorna. Gör som en fläderblomssaft, varva blommor och citroner i en bunke. Slå över sockerlag och låt stå ett par dagar. Sila och njut!

  • Monica Jemtsdotter

    Hej det nämns att man kan ta skotten och ät amen kan man även tillaga stjälken även när den vuxit upp en bit?

  • fröken skott

    När jag och mina bröder va små bruka vi ta rallarros och dela stjälken sedan tog man nageln och skrapade ur det vita också som godis. Sött och gott 🙂

    • Ulrica

      Det gjorde jag och mina syskon också när vi var små 🙂

  • Mia

    Varför ska man äta rallarrosen-Vad innehåller den? Är de nyttigt el vad??

    • Raija

      en lugnande och milt kramplösande effekt

  • Karin

    Te på mjölkört blir mycket godare om man krossar bladen innan torkning. Exempelvis genom att lägga plockade stjälkar på hårt underlag och rulla en flaska över dem.

  • Frida Samuelsson

    Jag kokar soppa på hela ovanjordsdelen innan den börjar blomma. En vanlig soppa på lite buljong och med redning i, blir mycket mild och god.