maskros

Taraxacum vulgare
Korgblommiga växter

Svårighetsgrad

Användbara delar

BladBlommaKnoppRot

Använd till

BrödSalladSirapVarmrättVin

Växtplats

Allmänt s k ogräs, vägrenar, rabatter etc.

Användningsområden

Bladen kan användas färska som sallad (utmärkt substitut för ruccula), tillsammans med annan sallad eller ihop med vinägrett.

Blommorna kan jäsas till ett välsmakande maskrosvin. Av blommorna kan man även koka maskrossirap, som har en honungsliknande smak och därför fungerar utmärkt som "veganhonung".

Rötterna kan användas som utfyllnad i gratäng, biffar, paj, rårakor etc.  Kokta och malda rötter kan även användas som utfyllnad i bröd för att göra det mer poröst. Roten är dock mycket besk och bör därför kokas av, helst ett par gånger, innan anrättning. Rostad maskrosrot kan (som cikoria, kvickrot, ekollon och snärjmåra) fungera som koffeinfritt kaffesubstitut.

Förväxling

Bladen kan förväxlas med cikoria som också är ätlig.

Det finns otaliga varianter av maskros, med alla kan användas på samma sätt.

Övrigt

Späda blad är bäst eftersom de är minst beska. Bitterheten kan även minska om man lägger svart plast eller en hink över växten en vecka innan skörd.

Läs mer om maskros på den virtuella floran.

Skapad

Senast ändrad

Kommentarer till maskros

  • Emmanuel

    Maskrosens rot kan också användas vid öltillverkning tillsammans med exempelvis roten från kardborre enligt detta program: http://www.channel4.com/food/on-tv/river-cottage/

  • Frida Samuelsson

    Maskrosens blommor kan doppas i vanlig pannkakssmet, och därefter stekas.

  • Joakim

    Roten kan användas som ett substitut för kaffe. man hackar roten grovt och torkar den. sen rostar man roten i ugnen (ca 175 grader i 1 timma) och maler den i en mortel. lättaste sättet att brygga är att använda en fransk press. Pulvret ska dra i nykokt vatten i ca 2 min. Blandat med lite rostat Oolong te så har man en nyttig örtbrygd fyld med antioxidanter och innehåller även lite koffein. regelbunden användning sägs hjälpa mot både cancer och typ 2 diabetes. sägs att det även han hjälpa till med att hålla koll på vikten.

  • Ike

    Tips från Sam Thayer’s bok ”Nature’s Garden”; Dandelion noodles/Maskrosnudlar. Plocka blomstjälkarna innan blomman slår ut. Koka i 10 minuter och servera direkt. Man kan gärna tillsätta lite smält smör eller sojasås.
    Maskrossmaken kan vara lite kraftig för vissa och då kan det vara gott med en smakrik sås, t.ex. en örtig pesto eller en blåmögelostsås till. Notera att blomstjälkarna blir fibrigare när blommorna slår ut. Kanske blir blomstjälkarna också fibrigare ju längre säsongen går?
    Iallafall är Taraxacum supernyttigt och detta är ett gott sätt att ta vara på en av årets tidigaste primörer.

  • Ike

    …och knopparna kan smörstekas och ätas som grönsak. Jättegott i omelett toppad med västerbottensost!

  • Kristina

    Hej!
    Kan maskrosblommas kronblad torkas och strös på sallad (jmfr ringblommans kronblad)

Skriv en kommentar