Av bären är det möjligt att bereda enbärsdricka. Torkade bär används med fördel som viltkrydda i grytor etc.
Enbusken har även flera andra användningsområden. Exempelvis är enens ved mycket användbar vid träsnidning och enriset avger vid eldning en god doft som är utmärkt vid rökning av mat.
Solöppna marker; hed, hage, häll.
Bären mognar tredje året, de gröna bären är på första och andra mognadsåret. Enbär skördas oftast på senhösten, men mogna bär (blåa) kan även finnas på busken året runt. Skörda bären genom att lägga en duk under enen och för att sedan slå på busken med en pinne så att de mogna bären faller av.
Fauna
17:18 28 november, 2012
Tilläggas bör kanske att enbär (har jag för mig) smakar förfärligt. De måste frysas för att vara ätbara, antingen i vanlig frys eller så väntar man med att plocka dem till efter första frosten.
matilda
17:37 16 juli, 2013
nej det är Slånbär du tänker på, som måste frysas eller frostnypas först för att inte vara så kärva.
malin
12:20 10 februari, 2013
gäller det även om man ska torka dem till krydda…
Erik
10:52 10 maj, 2013
@Malin
Nej, det räcker att torka dem om de ska användas som krydda.
Jens
12:23 26 maj, 2013
Någon som vet om skotten på enbärsbusken är användbara? De har ju samma karaktär som granskott.
ylvis
09:20 12 september, 2013
Lite sent svarat, men ja de går att använda. Koka in i syltlag som granskott eller allra bäst koka tillsammans med t ex ängssyra till te – smakar äppeljuice!
fröken skott
19:58 11 januari, 2015
Jag brukar andvända bären till kött för att få lite viltsmak. Min käre far brukar även kalla en för lappens räddning då den är förträffligt akutbränsle till ved. Varmt som attan blir det av riset.
Lindblomman
10:11 31 januari, 2016
Kan man använda gröna bär till krydda eller bara de mogna?
mlgprobro
14:59 28 september, 2016
joo
Lars Kinnekulle
09:40 18 augusti, 2017
Finns olika typer av KVANNE. Vad kan jag göra med denna gamla ört?
Kan jag torka frön i ugnen och ha som krydda?
Passar det som bröd och fiskkrydda?
Kombinera med krossade Enbär?
Dan-Erik Lindberg
11:51 25 september, 2017
Enen har kottar, inte bär. Det är mjuka och köttiga kottar, så de är lätta att missta för bär, men det är kottar. Kallas dessutom för enbär, vilket bidrar till förvirringen.
Äter man mer än 5-6 kottar riskerar man skador på njurarna.