löktrav

Alliaria petiolata
Korsblommiga växter

Svårighetsgrad

Användbara delar

BladBlommaRot

Använd till

KryddaSallad

Växtplats

Kulturmark; lundar, häckar, parker, rabatter.

Användningsområden

Bladen används färska som lökkrydda i sallad, vinägrett och dipsås. Smaken är en blandning av gullök och vitlök.

Blommorna används som vacker dekoration i sallad.

Roten liknar rädisa i smaken och bör skördas innan växten blommar.

Övrigt

Växten känns igen på sina stora hjärtliknande blad, samt den svaga vitlöksdoften.

Bör ätas färsk eftersom smaken försvinner vid torkning och kokning.

Läs mer om löktrav på den virtuella floran.

Skapad

Senast ändrad

Kommentarer till löktrav

  • Frida Samuelsson

    Världens bäst pålägg om våren!

  • Marcus

    Det är jätte gott om man gör inlagd löktrav.

    man måste dock ha sköljvattnet från jasminris (det vatten som du sköljer rent jasminriset som bas för att det ska surna)
    Vattnet blir lite grummet vitt, detta sparas till inläggning.

    sedan knådas och sköljs löktraven så att den gröna vattnet försvinner lite från löktraven så att den inte blir så besk i smaken.

    sedan saltar man vattnet och lägger allt i en glasburk i 3 dagar.
    när den har gulnat så är det klart att äta.

    Mycket god syrlig och salt smak.

  • Suzanne

    Löktrav innehåller dock mycket cyanid, ca 108 miljondelar av färskvikten (standardavvikelse 7,82). Cyanid kan vara dödligt från ca 1 mg per kroppsvikt, och är inte så bra att äta stora icke-dödliga doser av över tid heller. (Jag vet inte om min uträkning stämmer, enligt den blir det faktiskt 11,7 mg per 100 g.)

    Så om man använder dem som grönsak mer än som krydda är det nog värt att finhacka och sen värma upp snabbt. En del av smaken försvinner, men jag tycker det blir gott ändå och framför allt är det väldigt näringsrikt, väldigt mycket c-vitamin, karotiner, kalcium, fosfor och magnesium, och faktiskt väldigt mycket protein (8,5%).

    Mycket av cyaniden ska brytas ner om man först krossar/finhackar (det är då cyanidämnet bildas) och sen hettar upp bladen (det är värmeinstabilt). Jag tror att man också blir av med mycket av de ämnena genom att värma upp utan att hacka först, men jag är inte helt säker. De ska dras ut i kokvatten, men jag gillar inte att koka av annan näring.

    • Suzanne

      (Minns inte varför jag räknade på 117 ppm istället för 108 ppm, men iaf. Däromkring.)

Skriv en kommentar