Unga lindblad är en god ingrediens till sallad.
Lindens blommor har en svag honungssmak och kan användas färska eller torkade till ett välsmakande örtte. Lindblomste anses lugnande samt kunna motverka förkylning, infektioner och feber. Lindblom och fläder kan med fördel kombineras i örtte.
Lindens skott kan plockas och ätas från höst till vår.
Precis som fläder innehåller lindblom glykosider som lindrar infektioner och verkar febernedsättande.
I Sverige förekommer två arter av lind; skogslind (T. cordata) och den mer sällsynta bohuslind (T. platyphyllos). Hybriden mellan arterna heter parklind (T. x europaea) och påträffas ofta odlad i städer. Ovan nämnda arter kan användas på samma sätt.
Ädellövskog, bergbranter, bryn. Ibland odlad i parker etc.
Läs mer om lind på den virtuella floran.
Vedic
12:17 7 februari, 2014
Har även för mig att man kan göra någon typ av salva av lind som ger huden elasticitet. Extra bra för gravida kvinnor som inte vill har bristningar.
Trebullar
21:37 12 februari, 2015
Även hört att det går att röka torkade lind blad, eller ha dem som rökelser, dom ska ha en skön lugnande effekt !
yvonne
15:51 1 januari, 2016
Om honungsbin har tillgång till lind så kan man få den mest fantastiska lindhonung.
Johanna
14:14 18 juni, 2016
Lindblommssaft är nog den godaste saft jag någonsin druckit. 🙂
Bella
13:10 7 mars, 2018
Den saften skulle jag gärna vilja ha recept på @Johanna!
Sandra
21:15 25 juli, 2016
Johanna…lindblomssaft. Kan man få be om recept?