Används likt kantarell som kryddsvamp i olika maträtter. Anses ofta vara särskilt god i soppor och såser. Torkad trattkantarell kan malas till svampmjöl och agera smaksättare.
Konservering: Torka på tidningspapper. Förvara mörkt och torrt. Mal till svampmjöl för att spara plats. Trattkantareller går också att förkoka och frysa in.
Kan förväxlas med rödgul trumpetsvamp, som dock kan användas på samma sätt.
OBS: Trattkantarell och trumpetsvamp bör alltid plockas en och en eftersom det annars finns risk att av misstag få med den liknande toppig giftspindling. Den senare är mycket giftig men utmärker sig genom att ha toppig hatt och rödbruna skivor.
Det finns även viss risk för förväxling med slemmurkling, som inte är giftig men saknar matvärde. Slemmurklingen har dock ingen trattformad hatt utan en bucklig ”mössa”, samt en geléaktig kropp.
Bland mossa i barr- och blandskog.
Mia ståhl
9 november, 2020
Jag fick en bär, frukt, svamp tork, elektrisk av mina barn. Bästa presenten for ever. Svampen torkar på ett dygn och blir så bra i burkar eller göra svampmjöl av dom
Eivor Petersson
27 september, 2017
Jag brukar torka min svamp på tidningspapper, men flera av trattisarna blir kolsvarta och luktar lite illa innan de torkar.
Vad beror detta på?
Marcus Edlund
30 september, 2017
Dom är för blöta eller gamla när de läggs på pappret så de ruttnar under torkningen. Dela i mindre bitar och lägg gärna på myggnät på torkställning eller liknande så det blir mer luft runt bitarna. Har du luftvärmepump kan du även använda den för att hjälpa till med torkningen.
Eivor Petersson
9 oktober, 2017
Tack för ditt svar, men jag tycker att de känns och ser lika fräscha ut!
Men jag kanske inte kollat och bytt papperet de ligger på för torkning så
noga.
De som torkat och blivit svarta luktar sedan de torkat bra, kan jag använda dom ändå även som små svarta kolbitar?
heidi
20 oktober, 2011
Trattkantareller blir beska när man färskfryser dem. Inget jag skulle rekommendera.
Kokar alltid in dem nu sedan jag fick veta det, och skillnaden är stor. Lycka till i skogen.
Cristina Bengtsson
5 oktober, 2011
Hej det gör jag med, men jag brukar dela dem forst, tvätta dem och köka lite så vatten rinner av sen packa dem och fryser dem , men tack for ledtråd jag viste inte själv om man kunnde frysa dem utan att köka dem men det går säkert bra också. M.VH.-
Inger Lindberg
26 oktober, 2010
Jag fryser in trattkantarell utan att förvälla den och använder den sedan till att laga soppa eller i en gryta.