Blomkålssvamp har en behaglig konsistens och är därför en utmärkt ingrediens i matlagning, i synnerhet tillsammans med trumpetsvamp, kantarell och trattkantarell. Blomkålssvampen lär vara särskilt god friterad. Rensning är krävande eftersom barr lätt fastnar i svampen. Rensningen går lättare om svampen bryts i bitar.
Konservering: Blomkålssvamp bör ätas färsk, men håller sig några dagar i kylskåp.
Ingen direkt förväxlingsrisk, men kan dock ibland förväxlas med stora fingersvampar. Blomkålssvampen känns igen på sina tillplattade grenar.
Vid stora tallar och tallstubbar.
Blomkålssvamp är ganska ovanlig men när den väl hittas är exemplaren så pass stora att de ger mycket mat.
Doris Bodving
17:50 1 september, 2010
Helt gudomligt god.
Lehna
09:23 11 oktober, 2010
Jättegod!!
Dröjer nog innan man gör ett sånt fynd igen
Jessica
15:49 18 september, 2011
Hade sån tur idag när vi var ute att vi hitta tre stycken, fyllde en hel Ica kasse!
GunnarB
13:04 19 september, 2011
Ja, friterad är den rikitigt god. Prövade till lunch! Kan verkligen rekommenderas!
Maria
21:01 30 september, 2012
Hittade en i fredags!!! Kul! Har bara hittat 3 st i hela mitt liv!!!
Siv
16:47 17 september, 2014
Är mycket ute i skogen och njuter av skogens eget förråd!! Har hittat 2 stooora Blomkålsvampar på under en vecka !! Härligt !!
Hans
21:30 18 juli, 2016
Mycket god svamp. Den är ju stor så den går knappast åt i ett lass, men har märkt att den håller sig väldigt länge i kylen. Något med tallens olja kanske, men några dagar i kylen är snarare veckor.
Yvonne
13:06 24 oktober, 2017
Gott om dem i Södra Stockholm i år 2017. Roten av gamla tallar och gärna äldre skog med mix av Asp, Gran och Tall. Hittar stora som basketbollar.
Ulf
08:11 8 september, 2018
Jag har bara hittat 2, men en av de var 3 gånger större en mitt huvud. Jätte god svamp!
Trine Andersen
10:13 18 september, 2018
Hej Ulf, vet du om svampen kan torkas? Frysas?
Trine Andersen
10:09 18 september, 2018
Hittade en blomkålssvamp sista år, ock igen i år. Den er nu rensat ock fin. Kan den sauteras ock lägges i frysen? eller torkas?