




Bladen ger en mycket bra bas till örtte som påminner om kinesiskt te.
Skotten kan ätas råa eller kokta som sparris, men är något beska i smaken.
De stärkelserika rötterna kan skördas i april eller sent på hösten för att ätas råa (dock besk smak) eller kokta.
Kan eventuellt förväxlas med andra arter i dunörtsläktet, men kan särskiljas genom att övriga arter har motsatta blad samt blommor där kronbladen är jämnstora.
Hyggen, vägrenar, brandfält.
Mjölke har även andra namn såsom mjölkört, brudfackla, praktduna, duntrav, rallarros, rävrumpa, rävsvans, skogsbloss m.m.
Aronia
Berberis
Bergbräsma
Björk
Björnbär
Blek taggsvamp
Blodriska
Blomkålssvamp
Blåbär
Bok
Brunsopp
Cikoria
En
Fläder
Fårticka
Groblad
Hassel
Havssälting
Havtorn
Humleblomster
Hundkäx
Kamomill
Kantarell
Karljohan
Kirskål
Knölklocka
Krikon
Kråkbär
Kummin
Kvanne
Kvickrot
Lind
Lingon
Ljung
Lomme
Lärksopp
Mandelkremla
Mandelriska
Marviol
Maskros
Mynta
Odon
Ormrot
Ostronmussling
Oxel
Plommon
Renfana
Ros
Röllika
Rönn
Sandsopp
Sillkremla
Skogsek
Slån
Smörsopp
Snärjmåra
Spansk körvel
Stenbär
Stensöta
Stolt fjällskivling
Strätta
Strävsopp
Tall
Tranbär
Trattkantarell
Trumpetsvamp
Tusensköna
Viol
Vårtig röksvamp
Våtarv
Äkta johannesört
Äpple
Anne
21 mars, 2023
Går också att använda vid växtfärgning av ull. (Men det hör kanske inte hit…)
Maria
22 juni, 2022
Det går också utmärkt att göra saft på blommorna. Gör som en fläderblomssaft, varva blommor och citroner i en bunke. Slå över sockerlag och låt stå ett par dagar. Sila och njut!
Monica Jemtsdotter
19 juni, 2022
Hej det nämns att man kan ta skotten och ät amen kan man även tillaga stjälken även när den vuxit upp en bit?
fröken skott
11 januari, 2015
När jag och mina bröder va små bruka vi ta rallarros och dela stjälken sedan tog man nageln och skrapade ur det vita också som godis. Sött och gott 🙂
Ulrica
2 juli, 2015
Det gjorde jag och mina syskon också när vi var små 🙂
Mia
14 november, 2013
Varför ska man äta rallarrosen-Vad innehåller den? Är de nyttigt el vad??
Raija
31 juli, 2018
en lugnande och milt kramplösande effekt
Karin
14 juli, 2013
Te på mjölkört blir mycket godare om man krossar bladen innan torkning. Exempelvis genom att lägga plockade stjälkar på hårt underlag och rulla en flaska över dem.
Frida Samuelsson
26 juli, 2010
Jag kokar soppa på hela ovanjordsdelen innan den börjar blomma. En vanlig soppa på lite buljong och med redning i, blir mycket mild och god.