oxel

Sorbus intermedia
Rosväxter

Svårighetsgrad

Användbara delar

Bär

Använd till

BrödGeléSirapSoppa

Växtplats

Ganska vanlig från Skåne till Uppland. I vilt tillstånd skogsbackar, bergsmark. Odlad som häck, allé.

Användningsområden

Bären kan kokas till gelé eller torkas och malas som utfyllnad i mjöl. Som torkade får de en sötare smak och kan användas ungefär som russin. Eftersom bären inte innehåller så mycket vatten går det relativt snabbt att torka dem.

I kärvare tider har oxelbär även använts i soppor, vällingar, pannkakor, mos, sirap, öl och svagdricka. Bären ansågs också vara bra mot reumatism.

Förväxling

Utöver den vanliga oxeln finns också vitoxel (S.aria) och finnoxel (S. hybrida) som också har ätliga bär. Oxelbär kan förväxlas med rönn, vars bär också är ätliga.

Ät inte oxelbär i stora mängder på grund av vätecyanid i fröna.

Övrigt

Enligt uppgift innehåller fröna vätecyanid. I små mängder har vätecyanid visat sig stimulera andningen och förbättra matsmältningen, det påstås också vara till nytta vid behandling av cancer. I stora mängder kan det dock orsaka andningsstillestånd. Giftinformationscentralen uppger att bären är ofarliga.

Skapad

Senast ändrad

Referenser

Kommentarer till oxel

  • Malin

    Skal oxlens bär också (som rönnbär) ha frost för att bli bäst?

Skriv en kommentar