Smultron

Fragaria vesca
Rosväxter

Svårighetsgrad

Användbara delar

BärBladBlomma

Använd till

DessertÖrtteSallad

Användning

Blad och blomma kan torkas till te, men tar man blomman blir det följaktligen inget bär. Bären passar bäst att äta färska men det går också bra att frysa in dem. Smultron passar inte att koka till saft eller sylt då den fina smaken och aromen förloras.

Innehållsämnen

Rik på C-vitaminer och mineraler.

Förväxling

Förutom det vanliga smultronet finns två andra vildväxande arter, backsmultron och parksmultron, som också är användbara.

Växtplats

Ängsbackar, hagar, hyggen, skogsgläntor och vägkanter.

Förekomst

Se större karta med observationer av smultron.

Övrigt

Smultron påstås vara ett utmärkt medel mot binnikemask.

Jordgubben är en korsning mellan två amerikanska smultronarter.

Skapad


Uppdaterad



Namn på andra språk

Skov-Jordbær

Skov-jordbær

Monatserdbeere

Wald-Erdbeere

Walderdbeere

European strawberry

Hillside Strawberry

Ode'imin

Thin-leaved Wild Strawberry

Wild Strawberry

Woodland Strawberry

Woodland strawberry

alpine strawberry

strawberry

wild strawberry

wood strawberry

woodland strawberry

Адам джилек

Fresa

Fresa salvaje

Fresa silvestre

Frutilla

Navadni jagodnjak

navadni jagodnjak

Ahomansikka

metsämansikka

Fraisier des bois

fraisier sauvage

Jarðarber

Fragola

Fragola di bosco

Fragolina di bosco

Bosaardbei

bosaardbei

Markjordbær

markjordbær

Poziomka pospolita

Земляника лесная

白草莓

野草莓

Kommentarer till smultron


  • Pleu

    Även om man inte kan koka smultron så kan man fortfarande göra saft på dom! Underbar kallrörd smultronsaft och kallrörd/rårörd sylt. 🙂

  • Anita

    Lägg någon deciliter smultron i en flaska och slå på vanlig vitvinsvinäger. Låt det stå ljust och soligt. Bären ger en fin smak till vinägern när man gör salladsdressing.