


Blad och blomma kan torkas till te, men tar man blomman blir det följaktligen inget bär. Bären passar bäst att äta färska men det går också bra att frysa in dem. Smultron passar inte att koka till saft eller sylt då den fina smaken och aromen förloras.
Rik på C-vitaminer och mineraler.
Förutom det vanliga smultronet finns två andra vildväxande arter, backsmultron och parksmultron, som också är användbara.
Ängsbackar, hagar, hyggen, skogsgläntor och vägkanter.
Smultron påstås vara ett utmärkt medel mot binnikemask.
Jordgubben är en korsning mellan två amerikanska smultronarter.
Aronia
Berberis
Bergbräsma
Björk
Björnbär
Blek taggsvamp
Blodriska
Blomkålssvamp
Blåbär
Bok
Brunsopp
Cikoria
En
Fläder
Fårticka
Groblad
Hassel
Havssälting
Havtorn
Humleblomster
Hundkäx
Kamomill
Kantarell
Karljohan
Kirskål
Knölklocka
Krikon
Kråkbär
Kummin
Kvanne
Kvickrot
Lind
Lingon
Ljung
Lomme
Lärksopp
Mandelkremla
Mandelriska
Marviol
Maskros
Mynta
Odon
Ormrot
Ostronmussling
Oxel
Plommon
Renfana
Ros
Röllika
Rönn
Sandsopp
Sillkremla
Skogsek
Slån
Smörsopp
Snärjmåra
Spansk körvel
Stenbär
Stensöta
Stolt fjällskivling
Strätta
Strävsopp
Tall
Tranbär
Trattkantarell
Trumpetsvamp
Tusensköna
Viol
Vårtig röksvamp
Våtarv
Äkta johannesört
Äpple
Pleu
6 juli, 2012
Även om man inte kan koka smultron så kan man fortfarande göra saft på dom! Underbar kallrörd smultronsaft och kallrörd/rårörd sylt. 🙂
Pleu
26 juli, 2012
Här har jag lagt upp ett recept på saft och sylt gjord på smultron (den håller inte så länge om man inte fryser den dock); http://pleu.blogg.se/2012/july/smultronsaft-kallrord-saft-och-sylt.html
Anita
11 juni, 2012
Lägg någon deciliter smultron i en flaska och slå på vanlig vitvinsvinäger. Låt det stå ljust och soligt. Bären ger en fin smak till vinägern när man gör salladsdressing.