Bladen används som citrusliknande komplement i sallad eller som smakförstärkare till sås. Går bra ihop med russin och äpple och kan med fördel ingå som citrusliknande bas i efterrätter. Kan även blandas med vatten till måltidsdryck.
Blommorna kan användas på samma sätt som ovan, och utgör även en vacker dekoration i sallad.
Harsyran är en utmärkt smakförbättrare i rotbaserad "överlevnadsmat" som ofta är besk.
Eftersom harsyra innehåller oxalsyra bör vi inte äta alltför mycket av örten och personer med njursten bör helt undvika harsyra.
Naturmark; såväl löv-, som barrskog.
Harsyra kallas ibland för skogens barometer, eftersom harsyrans blad fälls ihop när regn är att vänta.
Pontus
00:23 23 juni, 2016
Kan någon upplysa mig om smaken av harsyra är snarlik smaken av ängssyra?
Inger Fändrik
11:58 12 maj, 2016
Jag och många av barnen smakade och åt surklöver / harsyra i måndags.
Lite tips och fakta att kanske berätta om.
Sophia
17:08 6 juni, 2012
hittar ingen stans förklaringen på hur man gör harsyre lemonad?, någon som kan, vet?
Annars en helt underbar sida med så mycket information som man behöver i sitt upptäckande av vilda och ogräs växter!
Sebastian
19:21 7 juni, 2019
@Sophia, gissar att du kan mortla eller på annat sätt lätt stöta/krossa harsyra i vatten för att få ut smaken.
Men vet egentligen inte.
Läste nyss att mjölk neutraliserar oxalsyran i harsyra (vet ej om det är sant), så ett intressant experiment kan vara att stöta den i mjölk istället för vatten?
Kan kanske till och med användas till att göra harsyra-sås till mat?