Lärksopp

Suillus grevillei

Svårighetsgrad

Användbara delar

Svamp

Använd till

Varmrätt

Användning

Lärksopp är inte omnämnd att vara bland de godare sopparna, men duger bra som blandsvamp. Lukt och smak är mild och något syrlig. Avlägsna hatthuden genom att dra av den från hattens kant. Skär också bort den mörka delen av foten nedanför ringen innan tillagning.

Innehållsämnen

Rik på kalium, fosfor och magnesium både i hatt och fot.

Förväxling

Lärksopp kan förväxlas med den goda matsvampen smörsopp och även med slemsopp, som går att äta men inte är något vidare. Dessa förväxlingssvamparna har, precis som lärksopp, en ring på foten. Andra soppar inom släktet Suillus, som dock saknar ring, är grynsopp, sandsopp och örsopp.

Växtplats

Lärksopp lever i symbios med lärkträd, vilket innebär att den endast kan påträffas där lärk växer, t ex i skog och park där trädet blivit odlat eller naturaliserat.

Förekomst

Se större karta med observationer av lärksopp.

Skapad


Uppdaterad



Referenser

Namn på andra språk

Chudzyjski, K. & Falandysz, J. (2008). Multivariate analysis of elements content of Larch Bolete (Suillus grevillei) mushroom. Chemosphere, 73(8), ss. 1230-1239Holmberg, P & Holmberg, I. (2013). Pelle Holmbergs nya svampbok: svampguide med recept, tips och råd!. Sundbyberg: SemicHolmberg, P. (2010). Nya svampboken. 6. uppl. Stockholm: NorstedtNylén, B. (2001). Svampar i Norden och Europa. Stockholm: Natur och kultur/LTSpisa.nu (u.å). Lärksopp. http://www.spisa.nu/3.13067/varufakta/larksopp [2013-09-28]Svampguiden (u.å.). Lärksopp. http://www.svampguiden.com/art.asp?art=suillus_grevillei [2013-09-28]

Kommentarer till lärksopp