Ros

Rosa spp.
Rosväxter

Rosens blommor: jun-jul
Nypon: aug-sep. Kan användas året om trots att de blir mörka i färgen.

Svårighetsgrad

Användbara delar

BlommaFrukt

Använd till

GeléMåltidsdryckSaft / juiceSalladSoppaSyltVin

Användning

Rosens blommor är utmärkt i sallader, men ger även god gelé och marmelad. Vidare kan det av blommorna beredas rosenvatten, saft, vin och likör.

Rosens frukt, nyponen, kan användas färska eller torkade till nyponsoppa. Samtliga nyponsorter är ätliga, men vresrosens är störst och därmed enklast att skörda. Vissa menar att hartsrosens nypon ger den godaste soppan.

Innehållsämnen

Nypon är en av de mest C-vitaminrika växter som finns. Nypon innehåller även höga halter av antioxidanterna flavonoider och betakaroten, samt omega-fettsyror.

Förväxling

Det finns många olika sorters ros men samtliga arter är ätliga.

Växtplats

Förekomst

Se större karta med observationer av ros.

Skapad


Uppdaterad



Namn på andra språk

Rynket rose

Kartoffel-Rose

Kartoffelrose

Rugosa Rose

Rugosa rose

japanese rose

rugosa rose

Kurtturuusu

kurtturuusu

rosier rugueux

Rimpelroos

rimpelroos

Rukkerose

Rynkerose

róża pomarszczona

Шиповник морщинистый

刺梨

刺梨叶

刺梨根

玫瑰

玫瑰根

玫瑰花

玫瑰露

玫瑰(玫瑰花)

粗皮蛙

Kommentarer till ros


  • Maria

    Kan man använda sig av de mjuka (lite fula) nypon som sitter kvar på busken efter vintern i februari? Vad är bästa sättet använda dessa på då?

    • Alex

      Går utmärkt, jag väntar till frosten tagit dem rejält och dem blir svarta. En svart nyponsoppa till nyår är inga problem

  • Erika Sjöberg

    Tar nypon upp gifter? Jag är osäker på att plocka nypon i Stockholm då jorden kan vara förorenad med tungmetaller och annat. Finns det någon forskning/kunskap om detta?

  • Maria Friberg

    Jag har för mig att nyponsoppa kunde bli ”stickig” i halsen, och att fröna kunde användas som ”klipulver”. Hur gör man för att undvika det? Försvinner ”kliet” om man kokar eller torkar nyponen? Sitter det i fröna, så att det är därför man tar bort dem?

    • Amna Sabic

      Maria, jag gör nyponsylt nästan varje år och tar bort klina genom att sila igenom en nylonstrumpa. Då stannar alla klin i strumpan.

      Men ifall man torkar nyponen så kan det också vara smidigt att kärna ur efter torkning och innan de kokas, då försvinner det mesta.

  • Kristoffer

    Någon som har koll på hur man bäst torkar nyponen och förvarar?

    • Felize

      Jag brukar torka nyponen i ugnen på svag värme ca 40-50 grader med luckan litet öppen, antingen hela eller dela dem. Tar ca 1 dag, sedan går det bra att antingen mixa dem till pulver eller lägga dem i en glas skål/burk torrt i skafferiet.

  • Eelia

    Hej! Underbar sida! Tänkte fråga om Omega fettsyrorna och allt det andra finns i fruktköttet eller använder man även fröna?

    • Andy

      De nyttiga fettsyrorna som är bra vid ledbesvär finns mestadels i fröna. Tyvärr behöver man en mycket kraftig kvarn för att mala ned fröna till pulver.

  • elin

    gillar denna sidan