Rosens blommor är utmärkt i sallader, men ger även god gelé och marmelad. Vidare kan det av blommorna beredas rosenvatten, saft, vin och likör.
Rosens frukt, nyponen, kan användas färska eller torkade till nyponsoppa. Samtliga nyponsorter är ätliga, men vresrosens är störst och därmed enklast att skörda. Vissa menar att hartsrosens nypon ger den godaste soppan.
Nypon är en av de mest C-vitaminrika växter som finns. Nypon innehåller även höga halter av antioxidanterna flavonoider och betakaroten, samt omega-fettsyror.
Det finns många olika sorters ros men samtliga arter är ätliga.
Läs mer om rosor på den virtuella floran,
elin
14:56 10 oktober, 2011
gillar denna sidan
Eelia
11:00 13 mars, 2012
Hej! Underbar sida! Tänkte fråga om Omega fettsyrorna och allt det andra finns i fruktköttet eller använder man även fröna?
Kristoffer
00:01 17 mars, 2015
Någon som har koll på hur man bäst torkar nyponen och förvarar?
Felize
10:26 28 mars, 2015
Jag brukar torka nyponen i ugnen på svag värme ca 40-50 grader med luckan litet öppen, antingen hela eller dela dem. Tar ca 1 dag, sedan går det bra att antingen mixa dem till pulver eller lägga dem i en glas skål/burk torrt i skafferiet.
Maria Friberg
23:51 2 oktober, 2016
Jag har för mig att nyponsoppa kunde bli ”stickig” i halsen, och att fröna kunde användas som ”klipulver”. Hur gör man för att undvika det? Försvinner ”kliet” om man kokar eller torkar nyponen? Sitter det i fröna, så att det är därför man tar bort dem?
Amna Sabic
13:31 10 oktober, 2016
Maria, jag gör nyponsylt nästan varje år och tar bort klina genom att sila igenom en nylonstrumpa. Då stannar alla klin i strumpan.
Men ifall man torkar nyponen så kan det också vara smidigt att kärna ur efter torkning och innan de kokas, då försvinner det mesta.
Erika Sjöberg
08:28 3 oktober, 2019
Tar nypon upp gifter? Jag är osäker på att plocka nypon i Stockholm då jorden kan vara förorenad med tungmetaller och annat. Finns det någon forskning/kunskap om detta?