Blomkålssvamp

Sparassis crispa

Svårighetsgrad

Användbara delar

Svamp

Använd till

Varmrätt

Användning

Blomkålssvamp har en behaglig konsistens och är därför en utmärkt ingrediens i matlagning, i synnerhet tillsammans med trumpetsvamp, kantarell och trattkantarell. Blomkålssvampen lär vara särskilt god friterad. Rensning är krävande eftersom barr lätt fastnar i svampen. Rensningen går lättare om svampen bryts i bitar.

Konservering: Blomkålssvamp bör ätas färsk, men håller sig några dagar i kylskåp.

Förväxling

Ingen direkt förväxlingsrisk, men kan dock ibland förväxlas med stora fingersvampar. Blomkålssvampen känns igen på sina tillplattade grenar.

Växtplats

Vid stora tallar och tallstubbar.

Förekomst

Se större karta med observationer av blomkålssvamp.

Övrigt

Blomkålssvamp är ganska ovanlig men när den väl hittas är exemplaren så pass stora att de ger mycket mat.

Skapad


Uppdaterad



Namn på andra språk

blomkålssvamp

Bärenschädel

Fette Henne

Krause Glucke

ružžekuobâr

Borov glivec

Kurttusieni

kurttusieni

Clavaire crépue

Crête de coq

Morille d'automne

Morille des pins

Sparassis crépu

Grote sponszwam

blomkålsopp

siedzuń sosnowy

Спарассис курчавый

繡球菌

Kommentarer till blomkålssvamp


  • Maj-Britt Drejenstam

    Går det att torka blomkålssvampen med bra resultat?

  • David Henriksson

    Grym svamp. Verkar blivit vanligare på senare år. Hittade ca 15 stycken på en o samma gång i en skogsglänta med tallskog. Den minsta liten som ett ägg, o den största tung o större än en fotboll.
    Efter rensning har jag nu frysen full i lång tid framöver. Men eftersom de brukar växa upp på nytt på samma ställe så blir det ett nytt besök nästa år.

  • Anton

    Hur rapporterar man vart man har hittat?

  • Trine Andersen

    Hittade en blomkålssvamp sista år, ock igen i år. Den er nu rensat ock fin. Kan den sauteras ock lägges i frysen? eller torkas?

  • Ulf

    Jag har bara hittat 2, men en av de var 3 gånger större en mitt huvud. Jätte god svamp!

    • Trine Andersen

      Hej Ulf, vet du om svampen kan torkas? Frysas?

  • Yvonne

    Gott om dem i Södra Stockholm i år 2017. Roten av gamla tallar och gärna äldre skog med mix av Asp, Gran och Tall. Hittar stora som basketbollar.

  • Hans

    Mycket god svamp. Den är ju stor så den går knappast åt i ett lass, men har märkt att den håller sig väldigt länge i kylen. Något med tallens olja kanske, men några dagar i kylen är snarare veckor.

  • Siv

    Är mycket ute i skogen och njuter av skogens eget förråd!! Har hittat 2 stooora Blomkålsvampar på under en vecka !! Härligt !!

  • Maria

    Hittade en i fredags!!! Kul! Har bara hittat 3 st i hela mitt liv!!!

  • GunnarB

    Ja, friterad är den rikitigt god. Prövade till lunch! Kan verkligen rekommenderas!

  • Jessica

    Hade sån tur idag när vi var ute att vi hitta tre stycken, fyllde en hel Ica kasse!

  • Lehna

    Jättegod!!
    Dröjer nog innan man gör ett sånt fynd igen

  • Doris Bodving

    Helt gudomligt god.