blomkálssvamp

Sparassis crispa

Svårighetsgrad

Användbara delar

Svamp

Använd till

Varmrätt

Växtplats

Vid stora tallar och tallstubbar.

Användningsområden

Blomkålssvamp har en behaglig konsistens och är därför en utmärkt ingrediens i matlagning, i synnerhet tillsammans med trumpetsvamp, kantarell och trattkantarell. Blomkålssvampen lär vara särskilt god friterad. Rensning är krävande eftersom barr lätt fastnar i svampen. Rensningen går lättare om svampen bryts i bitar.

Konservering: Blomkålssvamp bör ätas färsk, men håller sig några dagar i kylskåp.

Förväxling

Ingen direkt förväxlingsrisk, men kan dock ibland förväxlas med stora fingersvampar. Blomkålssvampen känns igen på sina tillplattade grenar.

Övrigt

Blomkålssvamp är ganska ovanlig men när den väl hittas är exemplaren så pass stora att de ger mycket mat.

Läs mer om blomkålssvamp på svampguiden.

Skapad

Senast ändrad

Kommentarer till blomkålssvamp

  • Doris Bodving

    Helt gudomligt god.

  • Lehna

    Jättegod!!
    Dröjer nog innan man gör ett sånt fynd igen

  • Jessica

    Hade sån tur idag när vi var ute att vi hitta tre stycken, fyllde en hel Ica kasse!

  • GunnarB

    Ja, friterad är den rikitigt god. Prövade till lunch! Kan verkligen rekommenderas!

  • Maria

    Hittade en i fredags!!! Kul! Har bara hittat 3 st i hela mitt liv!!!

  • Siv

    Är mycket ute i skogen och njuter av skogens eget förråd!! Har hittat 2 stooora Blomkålsvampar på under en vecka !! Härligt !!

  • Hans

    Mycket god svamp. Den är ju stor så den går knappast åt i ett lass, men har märkt att den håller sig väldigt länge i kylen. Något med tallens olja kanske, men några dagar i kylen är snarare veckor.

Skriv en kommentar