


Utsökt matsvamp med krispig konsistens och nötliknande smak som fungerar både självständigt och som blandsvamp. Särskilt god blir den ugnsbakad ihop med dill och kummin.
Konservering: Förkoka och frys in. Skiva och torka i ugn (under 50 C).
Ingen direkt förväxlingsrisk med giftiga arter, däremot med andra kremlor som också är ätliga.
Dock bör man undvika förväxling med den snarlika pepparkremlan, som har en mycket skarp smak och därför är oätlig. En tumregel för både kremlor och riskor är att att milda svampar är ätliga, skarpa oätliga.
Den ovane svampplockaren bör vara ytterst försiktig med skivlingar. Soppar är en säkrare svampgrupp som rekommenderas för nybörjaren.
Kalkrik barr- och blandskog, ofta invid gran.
Kremlor är likt riskor en svampgrupp som är lämplig för den som vill börja lära sig skivlingar. Det finns 130 kremlor i Sverige, varav ingen är dödligt giftig. Exempel på kremlor med stort matvärde är sillkremla, kantkremla, gulkremla och guldkremla.
Aronia
Berberis
Bergbräsma
Björk
Blek taggsvamp
Blomkålssvamp
Bok
Brunsopp
Cikoria
En
Gökärt
Hassel
Havtorn
Humleblomster
Hundkäx
Kamomill
Kantarell
Knölklocka
Kråkbär
Kummin
Kvanne
Kvickrot
Lind
Ljung
Lomme
Lärksopp
Marviol
Ostronmussling
Oxel
Ros
Röllika
Rönn
Sillkremla
Skogsek
Slån
Snärjmåra
Stensöta
Strätta
Tall
Tranbär
Trattkantarell
Trumpetsvamp
Tusensköna
Viol
Vårtig röksvamp
Våtarv
Per-Olof Åhs
21 september, 2025
Jag har pockat rensat och stekt en kremla? som växer på gräsmatan utanför huset. Riktigt god smak lite semmig kosistens en kantkremla tror jag att det är/var 🙂