vátarv

Stellaria media
Nejlikväxter

Hela barmarksperioden.

Svårighetsgrad

Användbara delar

BladBlommaSkottStjälk

Använd till

SalladSoppaVarmrätt

Växtplats

Vanlig i hela landet utom i fjällen på fuktig, näringsrik kulturmark.

Användningsområden

Hela växten kan ätas rå i sallad eller mixas med annat grönt till hälsodryck. Koka våtarv i sin egen vätska 5-10 min, tillsätt lite citron och smör. Eller fräs hela växten i smör, gärna med löktrav.

Plocka mycket våtarv eftersom den kryper ihop vid beredning.

Inom folkmedicinen har våtarv använts mot hosta, skörbjugg, gikt, reumatism, bleka bort fräknar, i salvor som sårläkande och klådstillande medel, som omslag vid olika hudbesvär såsom akne, eksem och kliande utslag.

Innehållsämnen

Våtarv är rik på kolhydrater och protein med bra aminosyrasammansättning. Innehåller också mineralämnen, C-vitamin (högst vitaminhalt i maj och under hösten), och flavonglykosider som bland annat är kramplösande och stärker kapillärkärlens väggar. Den har ett högt näringsinnehåll i jämförelse med andra växters gröna växtdelar.

Förväxling

Våtarv är mycket lik släktingarna blektrav och bokarv men ett säkert kännetecken är den ensidigt håriga stjälken.

Övrigt

Läs mer om våtarv på den virtuella floran.

Skapad

Senast ändrad

Referenser

Kommentarer till våtarv

  • Gunnel Larsson

    Gott att äta när man lukar rabbaten och om det blir mycket så är det gott att ha i salladen. Fördel är att lägga in i kylen i en plastpåse med lite vatten och krydda till då håller den sig mycket bra. Stek med lök, svartpeppar och salt så tycker jag det smakar snarligt svamp och annars påminner smaken lite om gröna ärter.

  • Elin magndal

    Jag har upptäckt att denna växt är en stark pionjär som älskar näringsrik jord. Är lätt att hitta som tidigast på koängar eller på andra ställen där kossor har trampat sönder övrig vegetation och lämnat ett tjockt lager gödsel efter sig…

Skriv en kommentar