Pors

Myrica gale
Porsväxter

Svårighetsgrad

Användbara delar

BladBlomma

Använd till

Krydda

Användning

Porsblad används som krydda i mat och dryck, framförallt brännvin och öl.

Av pors bryggde man tidigare en rusdryck som kallades porsöl. Ett recept på detta finns i boken Kan man äta sånt.

Likt röllika och skvattram är porsen myggavisande. Gnid bladen mot huden så håller sig myggen på avstånd.

Knippen av blad eller blommor kan även hängas upp i skåp och i lådor för bättre doft och för att hålla mal och löss borta. Bladen har starkare lukt är blommorna.

Förväxling

Pors och odon, som ibland växer tillsammans, kan eventuellt förväxlas när de inte står i blom eller har satt frukt. Porsen känns dock igen på den karaktäristiska lukten.

Växtplats

Fuktig mark; stränder, myrar, bäckar.

Förekomst

Se större karta med observationer av pors.

Övrigt

Porsen blommar i april-maj men bladen kommer senare och kan skördas först i juni-augusti.

Läs mer om pors på den virtuella floran.

Skapad


Uppdaterad


Kommentarer till pors


  • Hans-Georg Wallentinus

    Bladen kan också påminna om tibast, som ju är giftig. Kanske en liten varning? Tibast kan ibland växa lite fuktigt, men doften kan man alltid gå på.