gökärt

Lathyrus linifolius
Ärtväxter

Svårighetsgrad

Användbara delar

BlommaRot

Använd till

BrödMåltidsdryckSallad

Växtplats

Trivs både i skog och på äng och gärna på kalkrik mark.

Användningsområden

Blomman används färsk. Rotknölen kan ätas färsk eller torkas. En måltidsdryck kan beredas genom att låta knölen ligga och dra i vatten en stund.

Rotknölarna har under kristider bl.a. använts till mjöl som man bakade tunnbröd av.

Innehållsämnen

Rotknölarnas smak påminner om lakrits och innehåller mycket socker och protein.

Förväxling

Gökärt kan förväxlas med vårärt.

Övrigt

Blomman skördas maj-juni. Rotknölen sködas mars-april eller oktober-november.

OBS! Om du gräver upp gökärtens rot, låt då några plantor vara kvar så att beståndet fortlever.

Läs mer om gökärt på den virtuella floran.

Skapad

Senast ändrad

Kommentarer till gökärt

  • Frida Samuelsson

    Blomman smakar nästan som sockerärt. (Barn brukar tycka mycket om den, lika mycket för dess smak som för att den verkligen ser ut som en liten fågel.)

  • viveca Hellsten

    Är Vårärt (som Gökärt kan förväxlas med) också ätlig? Eller är det viktigt att ta rätt?

    • Linda helsing

      Vårärten är giftig, släktet innehåller fler arter så det kan nog löna sig att studera dem innan intag.

  • ¨Jonathan Netz

    Har vårärt liknande knölar i rotsystemet som Gökärt eller kan man urskilja dem tydligt på rotsystemet? Det är nämligen rotknölarna jag är mest intresserad av.

Skriv en kommentar