Rönn

Sorbus aucuparia
Rosväxter

Unga blad maj-juni
Bären skördas på hösten

Svårighetsgrad

Användbara delar

BärBlad

Använd till

BrödGeléÖrtteSyltVin

Användning

Bären används till sylt, vin, gelé (gärna ihop med äpple). Torkade bär kan användas i müsli. Rönnbär passar bra i bröd och gröt (stöt gärna sönder bären och kompensera det sura med t.ex. honung).

Rönnens unga blad kan användas till ett vaniljdoftande örtte.

Innehållsämnen

Rönnbär är rika på C-vitamin. De innehåller också sockeralkoholen sorbitol som har drygt hälften så hög söthetsgrad och energivärde som vanligt socker. Sorbitol används idag som laxermedel och även som ersättning för vanligt socker i t ex halstabletter.

Eftersom rönnbär, precis som lingon, tranbär och hjortron, innehåller bensoesyra är hållbarheten god och extra konserveringsmedel är inte nödvändigt.

Växtplats

Gårdar, glesa skogar, hagmark, bryn.

Likt vinbär, äpple, körsbär, krikon, fläder, ros och plommon kan rönn även skördas där den växer på allmän mark, exempelvis i parker.

Förekomst

Se större karta med observationer av rönn.

Övrigt

Rönnbär bör, precis som slånbärtranbär och aronia, för smakens skulle helst skördas efter att den första frosten bitit bären. Det går även att frysa in bär som skördats tidigare för att uppnå samma effekt. (Bär från sötrönn är större, ljusare och sötare. Kan användas utan frysning.)

Även om det är frestande att plocka stora mängder rönnbär så ska det sparas lite på träden eftersom bären utgör livsviktig föda för fåglar under vintertid.

Skapad


Uppdaterad



Namn på andra språk

Almindelig Røn

Røn

Gewöhnliche Vogelbeere

Vogelbeerbaum

Vogelbeere

European Rowan

European mountain ash

Rowan

pihlájâš

rowan, moutain ash

råʹšnn

Jerebika

Serbal de cazadores

Serbal del cazador

Kotipihlaja

kotipihlaja

Sorbier des oiseleurs

sorbier des oiseleurs

Ilmreynir

Reyniviður

Rúgur

Sorbo degli uccellatori

Wilde lijsterbes

wilde lijsterbes

Rogn

Jarząb pospolity

Jarzębina

jarząb pospolity

Рябина

亚欧花楸

花楸树

Kommentarer till rönn


  • Henrik

    Det står att bladen går att använda. Kan man äta dom råa? Har provat nu och det var gott 🙂

  • Gitt

    När ska man plocka dom?
    Innan mognad eller jättemogna?

  • Christian Malm

    Rönnbär blir godast efter första frosten .
    Det händer något i bären som gör dom sötare .
    Självklart går det plocka dom innan och frysa dom en natt . Det blir samma effekt .
    Jag har dom i müsli (10-15 bär i tallriken).
    Färska torkade går bra i bröd.
    Kanonbra att ta om man känner sig lite krasslig innehåller mycket vitaminer.

  • Anneli Persson

    Utanför mitt hus (på allmän mark) finns dignande ”prydnadsrönnar” som har ett annat växtsätt än skogsrönnar. Jag har till ingen nytta googlat på om dessa rönnbär också är ätbara. Men oxelbär, som tydligen också tillhör rönnsläktet, är ätbara, vilket får mig att tro att hela växtfamiljen kanske har ätbara bär eller i vart fall att de inte borde vara giftiga/giftigare än ”vanliga” rönnbär? Någon som kan något om detta?

  • Bengt Dolk

    Hej alla glada.
    Om någon har ett svar på om rönnbär kan skada njuren
    tacksam för svar.

    • Natalie

      Skulle rönn vara skadligt på något sätt skrivs det ut en varningsruta bland informationen.

  • Mathias

    Hej jag har hört det ena och det andra om c-vitamin, när det förstörs och när det klarar sig.

    Detta har jag hört på en del ställen: c-vitamin förstörs vid en temperatur mellan 30-80 grader precis som nån sa här ovanför också. Dvs om man ska koka tallbarste och få ut det mesta c-vitaminet ska man sätta i barren efter att det har kokat upp och sedan dricka det när det är så varmt som möjligt?

    Förstörs all c-vitamin när temperaturen är mellan 30-80?

    c-vitamin är en vattenlöslig vitamin? Försvinner vitaminet om man torkar rönnbären? Det har jag också läst nånstans.

    Det skulle vara trevligt att ha den riktiga informationen när det gäller c-vitamin. Problemet är att det oftast står olika på olika ställen…

    • Evelina

      Mängden C-vitamin minskar betydande vid upphettning, dock inte vid torkning. En del grönsaker som får mer C-vitamin vis frysning, så de kanske tar ut varann?😀

  • janne.

    rönnbär är EJ giftiga,det går bra att torka bären och äta 3-5
    bär om dagen c vitaminer är bra mot förkylning vintertid.

  • Nettis

    Synd om man ska koka dom först, då förstörs väl C vitaminet?
    för det är väl det man vill åt
    Bladknoppar ska jag nog provsmaka det lät gott

    • Mikko

      Tänkte torka rönnbär efter att torkskåpet blev ledig efter aroniatorkning, men dom rönnbär som jag hittade var redan förstörda. Har iallafall torkat ca. 50 liter blåbär och 30-35 liter aronia. Då skall antioksidanterna räcka för hela vintern.
      Unga havtorn gav bara ett par liter bär, men nästa år blir det förhoppningsvis mera. Vi ska plantera et par aroniabuskar till.
      Har läst att dom som har lågt blodtryck skall inte äta aronia för jämnan, aronia sänker -trycket-tyvär, så nyttigt som det är annars.

    • Ulrika

      C-vitaminet (askorbinsyra) försvinner inte vid kokning. Halten minskar däremot något, särskilt vid temperaturer mellan 30 och 80 grader, så man ska undvika att varmhålla och återuppvärma en massa. Kokar man bara upp några minuter och sen låter svalna direkt finns det mesta kvar.

  • Tove

    Käkade bladknoppar häromdagen, de smakar som kubb! Mumsigt å nyttigt fikabröd 😉

  • Carl Henry

    ”Färska rönbär och juice innehåller parasorbinsyra som är giftig i större mängder. Den förstörs vid kokning” (ur stora boken om Växter för hälsa & skönhet, Info books).

  • Solveig Magnusson

    Nej rönnbär är inte giftiga! Har druckit rönnbärsdricka på färska rönnbär och de går att blanda i äppelvin mm utan magknip! Har nått en avsevärd ålder utan obehag!

    SM

  • Jasmine Berglund

    Rönnbär är giftiga och måste kokas först, precis som med bönor.

  • Topp

    Jag hörde att Rönnbär är sura. Det var en räv som sa det.

  • Julia

    Hej, jag har hört att Rönnbär är giftiga. Men om de inte är det kan man i en överlevnadssituation äta dem ”färska” ?

    • (hemligt)

      Hej julia jag trodde också att rönnbären är giftiga så det borde man kunna?!?!?!