Stenbär

Rubus saxatilis
Rosväxter

Svårighetsgrad

Användbara delar

Bär

Använd till

DessertGeléSaft / juice

Användning

Bären är saftiga och passar till gele och saft. Syltning och torkning ger sämre resultat då kärnan hos stenbär är alltför stor.

Passar bra att mosa tillsammans med blåbär, odon eller hallon till dessert.

Innehållsämnen

Kolhydrat (4,3%), C-vitamin.

Förväxling

Kan förväxlas med åkerbär, men bären hos stenbär växer mer separerade. Dock ingen fara eftersom åkerbär är ett utsökt ätligt bär. Bäverbär är en hybrid mellan stenbär och åkerbär.

Växtplats

Stenig och torr skogsmark i hela Norden. Även på sydsluttningar i fjällen.

Förekomst

Se större karta med observationer av stenbär.

Övrigt

Stenbär är ätlig och har en syrlig smak. Förekommer ofta i så små bestånd att det kan vara svårt att få ihop tillräckligt många för att göra gelé eller saft.

Kallas också för stenhallon. Andra folkliga namn är glasbär, jungfrubär, kärringbär, krasbär, kikbär, tågbär, kokbär, kobär, vilddruva och klasbär.

Läs mer om stenbär på den virtuella floran.

Skapad


Uppdaterad


Kommentarer till stenbär