Syren

Syringa vulgaris
Syrenväxter

Svårighetsgrad

Användbara delar

Blomma

Använd till

DessertGeléSaft / juiceSallad

Användning

Av syrenblomman kan man göra saft och gelé/marmelad. Blomman går att äta rå eller kan användas som dekoration i en sallad. Till en dessert kan blommorna kanderas genom att de doppas i vispad äggvita. Därefter strös socker eller florsocker över och slutligen torkas de kanderade blommorna.

Syrenblomman skall ha en febernedsättande verkan.

Växtplats

Odlad i trädgårdar och parker. Förvildad i närheten av gårdar, samhällen och gamla ödetomter.

Förekomst

Se större karta med observationer av syren.

Övrigt

Läs mer om syren på den virtuella floran och POM.

Skapad


Uppdaterad


Referenser

Anderberg, A. (2010). Den virtuella floran. http://linnaeus.nrm.se/flora/di/olea/syrin/syrivul.html [2012-01-10]Giftinformationscentralen (u.å.). http://giftinformationscentralen.se/search.asp?sSearch=syren [2012-01-10]Ljungqvist, K. (2011). Nyttans växter: uppslagsbok med över tusen växter : historik om svensk medicinalväxtodling. 3., [rev.] uppl. Dals Rostock: CallunaPlants for a future (u.å.). http://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Syringa+vulgaris [2012-01-10]

Kommentarer till syren


  • Michel

    Måste testa.

  • Britt-Mari

    Härligt sätt att bevara lite sommarkänsla! Älskar härliga tips.