


Dekorationer av maträtter och komplement i sallad och efterrätter.
Viol kan också användas till vacker måltidsdryck och kokas till saft.
Det finns ett tjugotal violarter i norden men luktiviol är den art som använts i störst utsträckning i matlagning. Emellertid är inga violarter giftiga utan samtliga är ätliga och kan beredas på liknande sätt. Skördetiderna varierar mellan de olika arterna.
Näringsrik mark; vägrenar, jordhögar, hedar, bergkanter.
Aronia
Berberis
Bergbräsma
Björk
Björnbär
Blek taggsvamp
Blodriska
Blomkålssvamp
Blåbär
Bok
Brunsopp
Cikoria
En
Fläder
Fårticka
Groblad
Hassel
Havssälting
Havtorn
Humleblomster
Hundkäx
Kamomill
Kantarell
Karljohan
Kirskål
Knölklocka
Krikon
Kråkbär
Kummin
Kvanne
Kvickrot
Lind
Lingon
Ljung
Lomme
Lärksopp
Mandelkremla
Mandelriska
Marviol
Maskros
Mynta
Odon
Ormrot
Ostronmussling
Oxel
Plommon
Renfana
Ros
Röllika
Rönn
Sandsopp
Sillkremla
Skogsek
Slån
Smörsopp
Snärjmåra
Spansk körvel
Stenbär
Stensöta
Stolt fjällskivling
Strätta
Strävsopp
Tall
Tranbär
Trattkantarell
Trumpetsvamp
TusenskönaViol
Vårtig röksvamp
Våtarv
Äkta johannesört
Äpple
Malin
5 juni, 2024
Är viol och penséer samma sak? Dem ser lika dana ut? Men när alla i norden är ätbara menas då även de vi kan köpa som för, typ Rococo pense?
Skogsharen
27 juni, 2024
Nej, men också penséer har ätbara blommor. Dock kan det löna sig att köpa ekologiska penséer eftersom de annars kan vara besprutade.
Mana
6 juni, 2015
Är bladen också ätliga?
Agnes
14 maj, 2023
Ja bladen är ätbara
zdenka Idek
31 mars, 2014
Vackar att se luktar gott och smakar gott.