harsyra

Oxalis acetosella
Harsyreväxter

Svårighetsgrad

Användbara delar

BladBlomma

Använd till

DessertKryddaMåltidsdryckSallad

Växtplats

Naturmark; såväl löv-, som barrskog.

Användningsområden

Bladen används som citrusliknande komplement i sallad eller som smakförstärkare till sås. Går bra ihop med russin och äpple och kan med fördel ingå som citrusliknande bas i efterrätter. Kan även blandas med vatten till måltidsdryck.

Blommorna kan användas på samma sätt som ovan, och utgör även en vacker dekoration i sallad.

Harsyran är en utmärkt smakförbättrare i rotbaserad "överlevnadsmat" som ofta är besk.

Innehållsämnen

Eftersom harsyra innehåller oxalsyra bör vi inte äta alltför mycket av örten och personer med njursten bör helt undvika harsyra.

Övrigt

Harsyra kallas ibland för skogens barometer, eftersom harsyrans blad fälls ihop när regn är att vänta.

Läs mer om harsyra på den virtuella floran.

Skapad

Senast ändrad

Kommentarer till harsyra

  • stone

    COOOOLT!!

  • (hemligt)

    VERKLIGEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Sophia

    hittar ingen stans förklaringen på hur man gör harsyre lemonad?, någon som kan, vet?

    Annars en helt underbar sida med så mycket information som man behöver i sitt upptäckande av vilda och ogräs växter!

  • Inger Fändrik

    Jag och många av barnen smakade och åt surklöver / harsyra i måndags.
    Lite tips och fakta att kanske berätta om.

Skriv en kommentar