daggkápa

Alchemilla vulgaris
Rosväxter

Svårighetsgrad

Användbara delar

Blad

Använd till

ÖrtteVarmrätt

Växtplats

Vägrener, gräsmarker, hällmark.

Användningsområden

Torkade blad används till örtte och är särskilt bra vid blödningar. Exempelvis kan te på daggkåpa drickas kring förlossning eller vid kraftig mens. Teet bör drickas 30 min före mat eller två timmer efter för bästa effekt.

Bladen kan även blandas med brännässlor och mållor som utfyllnad i mat.

Koka, sila och använd som sammandragande ansiktsvatten.

Innehållsämnen

Innehåller stora mängder garvämnen som drar samman huden och stärker vävnaden, vilket minskar blödningar.

Daggkåpa innehåller även slem saponiner och eterisk olja som tillsammans med garvämnena förebygger narig hud.

Förväxling

Det finns många olika sorters daggkåpor men samtliga är användbara.

Övrigt

Läs mer om daggkåpor på den virtuella floran.

Skapad

Senast ändrad

Kommentarer till daggkåpa

  • (hemligt)

    Hej jag undrar hur man torkar blad/växter
    behöver det stå svalt??? m.m

    • Flingan

      I regel är 50 grader och luftgenomströmning det optimala för torkning. Dessa förutsättningar får man till enklast genom en särskild tork eller i en vanlig ugn (luckan på glänt om det inte är en varmluftsugn) men många svampar, örter, bär och växter klarar sig alldeles utmärkt på egen hand i rumstemperatur. Viktigare är dock att det (framförallt vid förvaring) står mörkt. Solljuset bleker och förstör det torkade.

  • Che Guebuddha

    I made a solar dehydrator for drying herbs. Nice info here.

    • Miss L

      Solar dehydrator, Nice info where?

  • Ike

    Förutaom att drickas i te kan man använda daggkåpans avkok som ansiktsvatten och i badvattnet. Den stärker och drar ihop vävnader = sårläkande. Daggdroppen troddes förr ha magiska krafter, kanske innehåller den lite aktiva ämnen?

  • Kerstin

    Hej, jag undrar hur man gör sin egen daggkåpaolja?

  • Evelina

    Kan man äta dem färska?

    • Taina

      Ja Innerhäller östrogen. Bra vid klima!!

Skriv en kommentar