



Kan användas till saft, sylt, likör, gelé, vin, måltidsdryck.
Slånbär är något smaklösa men kan å andra sidan skördas i stora mängder, vilket gör att de med fördel kan agera utfyllnad tillsammans med exempelvis björnbär, hallon och blåbär.
Öppen mark nära kuster, skogsbryn, hällmark.
Likt rönnbär, tranbär och aronia bör slånbär för smakens skull helst bli frostnupna innan de skördas.
Aronia
Berberis
Bergbräsma
Björk
Björnbär
Blek taggsvamp
Blodriska
Blomkålssvamp
Blåbär
Bok
Brunsopp
Cikoria
En
Fläder
Fårticka
Groblad
Hassel
Havssälting
Havtorn
Humleblomster
Hundkäx
Kamomill
Kantarell
Karljohan
Kirskål
Knölklocka
Krikon
Kråkbär
Kummin
Kvanne
Kvickrot
Lind
Lingon
Ljung
Lomme
Lärksopp
Mandelkremla
Mandelriska
Marviol
Maskros
Mynta
Odon
Ormrot
Ostronmussling
Oxel
Plommon
Renfana
Ros
Röllika
Rönn
Sandsopp
Sillkremla
SkogsekSlån
Smörsopp
Snärjmåra
Spansk körvel
Stenbär
Stensöta
Stolt fjällskivling
Strätta
Strävsopp
Tall
Tranbär
Trattkantarell
Trumpetsvamp
Tusensköna
Viol
Vårtig röksvamp
Våtarv
Äkta johannesört
Äpple
Emilia
22 april, 2022
Finns det något bär som man kan förväxla slån med? Jag har en samling mindre träd som sprider sig med glädje, bakom garaget, som jag tror är slån. Men jag vill inte begå misstaget att råka plocka något giftigt.
Att det är en prunka är utom all tvekan och de skarpa törnarna finns där. Likaså ser bladen ut att stämma … men finns det någon annan växt som man lätt förväxlar med slån?
lavskrika
23 oktober, 2013
slånbär verkar bli riktigt populära?! det är kul. dom är ju klassade som superbär numera. jag har ett ställe där dom växer och blir stora som druvor. man skall väl för smakens skull låta dom få några frostnätter, men det blir inte alltid så kalt när bären är som finast. själv blockar jag när det är läge och fryser dom tills jag fått så mycket bär jag behöver, och sedan tar jag hand om dom. den som vill ta bort kärnorna kan lätt göra det när bären är halvfrysta.man tar bara den mängd från frysen som man känner för eller hinner rensa.sen kan man lägga tillbaks dom i frusen o i sin egen takt jobba………….
Patrik Olofsson
2 oktober, 2013
Ar det någon som har en idé om hur man kan framställa pulver av slånbären? Jag vill undvika sockret som man behöver för att göra saft etc. Kärnan är ju problem att få bort om man ska torka och mala ner
Erde sloensen
7 oktober, 2013
Kroppsarbete och flinka fingrar
lavskrika
18 november, 2013
hej patrik. vad kul att nån vill göra något annorlunda. jag gillar också nya ideer. när jag skall kärna ur bär, har jag upptäckt ätt det är lättast om man lägger bären i frysen först. faktiskt för att vara noga så duschar jag av dom först,tänk på olika smittor man kan minska, sen låter jag dom torka,då fryser dom inte fast i varandra. den tar jag ut den mängd frysta bär jag hinner kärna ur innan dom är för mjuka.dom skall bara vara halvfrusta nar man skär ut kärnan. sen tillbaka i frusen , eller om tu vill torka dom för att mala till pulver när dom är helt torra.dä kan du använda en mixer eller en blender.hoppas att det går bra, skicka nån rad om hur det går. hej då
Benny Norrman
13 september, 2012
Många delade meningar om när de ska plockas. Har inte märkt så stor skillnad mellan ”frostnupna” och frysta bär. Kanske att det inte går åt riktigt lika mycket socker, när man t ex gör likör, när de fåt mogna på busken. Men har man otur, kommer frosten för sent vid en varm höst. Då hinner bären bli dåliga och smaken blir ännu sämre. Frostnupna eller inte.
Karl-Erik Svensson
30 augusti, 2011
Att bären skall vara frostnupna innebär att de skall vara riktigt mogna och gärna skrumpna innan de plockas. Det förhöjer smaken och det blir inte detsamma om de plockas tidigare då de inte är mogna så hjälper det inte att de blir frusna , de får inte den riktiga smaken då. Läs gärna i gamla böcker om vintillverkning så ser ni det.
Frida Samuelsson
26 juli, 2010
Istället för att vänta på frosten, kan man lägga bären i frysen. När de sen tinas är de söta och goda. Jag brukar lägga de otinade bären i karaff med vatten. Då tjänar de som först som isbitar, och därefter gör de vattnet till en rosaröd god måltidsdricka.