

Rosens blommor är utmärkt i sallader, men ger även god gelé och marmelad. Vidare kan det av blommorna beredas rosenvatten, saft, vin och likör.
Rosens frukt, nyponen, kan användas färska eller torkade till nyponsoppa. Samtliga nyponsorter är ätliga, men vresrosens är störst och därmed enklast att skörda. Vissa menar att hartsrosens nypon ger den godaste soppan.
Nypon är en av de mest C-vitaminrika växter som finns. Nypon innehåller även höga halter av antioxidanterna flavonoider och betakaroten, samt omega-fettsyror.
Det finns många olika sorters ros men samtliga arter är ätliga.
Aronia
Berberis
Bergbräsma
Björk
Björnbär
Blek taggsvamp
Blodriska
Blomkålssvamp
Blåbär
Bok
Brunsopp
Cikoria
En
Fläder
Fårticka
Groblad
Hassel
Havssälting
Havtorn
Humleblomster
Hundkäx
Kamomill
Kantarell
Karljohan
Kirskål
Knölklocka
Krikon
Kråkbär
Kummin
Kvanne
Kvickrot
Lind
Lingon
Ljung
Lomme
Lärksopp
Mandelkremla
Mandelriska
Marviol
Maskros
Mynta
Odon
Ormrot
Ostronmussling
Oxel
Plommon
RenfanaRos
Röllika
Rönn
Sandsopp
Sillkremla
Skogsek
Slån
Smörsopp
Snärjmåra
Spansk körvel
Stenbär
Stensöta
Stolt fjällskivling
Strätta
Strävsopp
Tall
Tranbär
Trattkantarell
Trumpetsvamp
Tusensköna
Viol
Vårtig röksvamp
Våtarv
Äkta johannesört
Äpple
Maria
15 februari, 2023
Kan man använda sig av de mjuka (lite fula) nypon som sitter kvar på busken efter vintern i februari? Vad är bästa sättet använda dessa på då?
Alex
20 april, 2023
Går utmärkt, jag väntar till frosten tagit dem rejält och dem blir svarta. En svart nyponsoppa till nyår är inga problem
Erika Sjöberg
3 oktober, 2019
Tar nypon upp gifter? Jag är osäker på att plocka nypon i Stockholm då jorden kan vara förorenad med tungmetaller och annat. Finns det någon forskning/kunskap om detta?
Maria Friberg
2 oktober, 2016
Jag har för mig att nyponsoppa kunde bli ”stickig” i halsen, och att fröna kunde användas som ”klipulver”. Hur gör man för att undvika det? Försvinner ”kliet” om man kokar eller torkar nyponen? Sitter det i fröna, så att det är därför man tar bort dem?
Amna Sabic
10 oktober, 2016
Maria, jag gör nyponsylt nästan varje år och tar bort klina genom att sila igenom en nylonstrumpa. Då stannar alla klin i strumpan.
Men ifall man torkar nyponen så kan det också vara smidigt att kärna ur efter torkning och innan de kokas, då försvinner det mesta.
Kristoffer
17 mars, 2015
Någon som har koll på hur man bäst torkar nyponen och förvarar?
Felize
28 mars, 2015
Jag brukar torka nyponen i ugnen på svag värme ca 40-50 grader med luckan litet öppen, antingen hela eller dela dem. Tar ca 1 dag, sedan går det bra att antingen mixa dem till pulver eller lägga dem i en glas skål/burk torrt i skafferiet.
Eelia
13 mars, 2012
Hej! Underbar sida! Tänkte fråga om Omega fettsyrorna och allt det andra finns i fruktköttet eller använder man även fröna?
Andy
28 september, 2023
De nyttiga fettsyrorna som är bra vid ledbesvär finns mestadels i fröna. Tyvärr behöver man en mycket kraftig kvarn för att mala ned fröna till pulver.
elin
10 oktober, 2011
gillar denna sidan