Stolt fjällskivling

Macrolepiota procera

Svårighetsgrad

Användbara delar

Svamp

Använd till

KryddaSoppaVarmrätt

Användning

Stolt fjällskivling anses vara en av våra bästa och godaste matsvampar. Smaken är söt och nötaktig och den har en angenäm doft. Svampens hatt lämpar sig att stekas, gärna hel som en vegoburgare, och kan paneras med mjöl eller ströbröd. I soppor och stuvningar blir konsistensen dock slemmig.

Unga svampar uppges kunna användas som råkost (Mossberg & Karström 2013).

Den hårda och sega svampfoten är inte lika delikat, men går bra att koka svampbuljong på eller pulvrisera och torka för att sedan användas som smaksättare. Bryt sönder foten i bitar, låt dem torka i rumsvärme och mixa sedan i matberedare. Använd sedan mjölket som krydda i såser, soppor, grytor eller stuvningar.

Konservering: torkning är den bästa metoden för långtidsförvaring av stolt fjällskivling. Att förkoka och frysa in gör svampen lös och oaptitlig i konsistensen.

Förväxling

Förväxling förekommer mellan stolt fjällskivling och de giftiga flugsvamparna brun flugsvamp och panterflugsvamp. Dessa flugsvampar har ljusa fläckar/hyllerester på mörk botten medan stolt fjällskivling har mörka fasta fjäll på ljus botten (se bild). Stolt fjällskivling har även en ring på foten som lossnar lätt samt ett tydligt vattrat mönster på foten.

Det finns även några liknande fjällskivlingar som kan förväxlas med den stolta, men ingen av de arter som förekommer i Sverige är känd för att vara särskilt giftig. Den rodnande fjällskivlingen har i några fall dock visat sig ge lättare obehag i mage-tarm och kan kännas igen på att köttet blir brunfärgat vid skrapning.

Risk för förväxling med giftiga flugsvampar.

Växtplats

Stolt fjällskivling är vanligast i södra och mellersta Sverige medan den är sällsynt utmed norrlandskusten upp till Umeå. Den växer gärna på kalkrik mark i skogsbryn, gläntor och på ljusa platser i löv- och barrskog; öppna betade ängar och hagmarker eller fält och hyggen. Norrut gillar stolt fjällskivling sydsluttningar.

Förekomst

Se större karta med observationer av stolt fjällskivling.

Övrigt

Stolt fjällskivling är närkes landskapssvamp. Dessvärre tycks den bli ovanligare eftersom betade marker minskar.

Svampar som lever på dött organiskt material brukar kallas saprofyter. Stolt fjällskivling tillhör denna grupp och är alltså inte i behov av att växa i närheten av träd för att få näring utan tar istället näringen från andra vissnade växtdelar.

Skapad


Uppdaterad



Referenser

Namn på andra språk

Holmberg, P. (2010). Nya svampboken. 6. uppl. Stockholm: NorstedtHolmberg, P. & Holmberg, I. (2013). Pelle Holmbergs nya svampbok: svampguide med recept, tips och råd!. Sundbyberg: SemicKrikorev, M. (2014). Våra 20 bästa matsvampar. Stockholm: Lind & CoKrikorev, M. (u.å.). Stolt fjällskivling - Macrolepiota procera. http://www.svampguiden.com/art.asp?art=Macrolepiota_procera [2014–11–21]Livsmedelssäkerhetsverket Evira (2016). Brun flugsvamp. https://www.evira.fi/sv/livsmedel/tillverkning-och-forsaljning/livsmedelskategorier/frukt-och-gronsaker/svampar/giftiga-svampar/brun-flugsvamp/ [2017–09–25]Mossberg, B. & Karström, M. (red.) (2013). Svampar i Sverige: [förnyat standardverk med över 450 arter]. 9., utvidgade utg. Stockholm: Bonnier faktaNorden, B. (u.å.). stolt fjällskivling. http://www.ne.se.ezproxy.ub.gu.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/stolt-fj%C3%A4llskivling [2015–08–27]Spisa.nu (u.å). Stolt fjällskivling. http://www.spisa.nu/3.12974/varufakta/stolt-fjallskivling/ [2014–11–21]

Gemeiner Riesenschirmling

Paukenschläger

Riesenschirmpilz

äijihkuobâr

Orjaški dežnik

Ukonsieni

ukonsieni

Baguette-de-tambour

Coulemelle

Lépiote élevée

Nez de chat

Parasol

St. Michel

Grote parasolzwam

stor parasollsopp

czubajka kania

Гриб-зонтик пёстрый

高大環柄菇

Kommentarer till stolt fjällskivling


  • Gunhild

    Har hittat tio stora men fina svampar -stoltfjällskivling – och kan inte äta alla dessa själv på en gång – hur tar jag bäst hand om dem om jag tänker äta dem snarast???

  • Elvira

    7 stora fina stolta fjällskivlingar poppade upp i mitt potatisland, Lycka på hög nivå 🙂

  • Sune Larsson

    Funnen på Stadsberget i Hedemora 2021-09-01

  • Marianne

    Har idag 8/9-18 råkat träffa på ett par ex av Stolt Fjällskivling. Det är flera år sedan sist. Detta var utanför Nässjö, Jönköpings län.