Granens skott kan användas i sallad, som smörgåspålägg och som ingrediens i viltgrytor och annan mat.
Granskott är också en god smaksättare åt olja och vinäger.
Genom att blanda granskott, socker och citron är det möjligt att göra en granskottssirap som användas i te eller som hostmedicin.
Skörd av granskott ingår inte i allemansrätten – markägarens tillstånd krävs. Detta gäller även för ekollon, hasselnötter, bokollon och björksav.
Kristina Keyzer
22:29 27 maj, 2017
Kottarna? kan man göra något med de små röda vackra väldoftande kottarna?
Stella
22:16 12 maj, 2011
Oljan går även att använda till dessing, marinad och att steka i. piffa upp vilköttet lite extra i höst!
Stella
22:14 12 maj, 2011
Granskottsolja till massage
Ta 100 g granskott till 1,5 dl kallpressad olja (raps- eller olivolja). Krossa granskotten i en flat skål, sätt till oljan, rör ihop. Häll i en glasburk, stäng locket och låt stå i 10 dagar. Sila, pressa ut oljan t.ex. genom ostduk och låt stå i några dagar tills oljan klarnar. Häll av oljan från bottensatsen. Förvara i täta flaskor.
Använd granskottsoljan till massage, till exempel om du har kalla fötter, reumatism eller blåmärken, eller om du har hosta.
Gittan Nilsdotter
19:58 11 juni, 2016
Ska oljan stå ljust eller mörkt
Lena Andrén
13:14 24 januari, 2017
olja skall alltid förvaras mörkt.
Christin
18:05 20 maj, 2019
Bra att komma ihåg att fråga med markägaren om man får ta/köpa granskott.
Det ingår nämligen inte i allemansrätten att plocka granskott.
Stella
22:13 12 maj, 2011
GRANSKOTTSDRICKA ca 2 liter
2 liter ljusgröna granskott
1 skivad citron
1 liter vatten
1 liter socker
1 msk citronsyra
Rensa granskotten från skräp. Lägg dem i en rostfri kastrull eller bunke. Täck skotten med en skivad citron. Skrubba den noga med handdiskmedel o ljummet vatten först. Koka upp vatten, socker o citronsyra. Häll den kokande lagen över granskotten. Låt stå kallt o dra i 2-3 dygn. Sila av drycken genom en silduk. Häll på flaskor o frys in det som inte går åt på en gång