Lind

Tilia spp.
Malvaväxter

Blad och blomma: juni-aug
Skott: sep-maj

Svårighetsgrad

Användbara delar

BladBlomma

Använd till

ÖrtteSallad

Användning

Unga lindblad är en god ingrediens till sallad.

Lindens blommor har en svag honungssmak och kan användas färska eller torkade till ett välsmakande örtte. Lindblomste anses lugnande samt kunna motverka förkylning, infektioner och feber. Lindblom och fläder kan med fördel kombineras i örtte.

Lindens skott kan plockas och ätas från höst till vår.

Innehållsämnen

Precis som fläder innehåller lindblom glykosider som lindrar infektioner och verkar febernedsättande.

Förväxling

I Sverige förekommer två arter av lind; skogslind (T. cordata) och den mer sällsynta bohuslind (T. platyphyllos). Hybriden mellan arterna heter parklind (T. x europaea) och påträffas ofta odlad i städer. Ovan nämnda arter kan användas på samma sätt.

Växtplats

Ädellövskog, bergbranter, bryn. Ibland odlad i parker etc.

Förekomst

Se större karta med observationer av lind.

Skapad


Uppdaterad



Namn på andra språk

Kommentarer till lind


  • Peter Blombergsson

    Blad, bark och blommor går att använda som livsmedel på lind. Kan man också använda frukterna? Picklade, inlagda, rostade eller liknande?

    • Stina Bergman, Ransäter

      Hej! Jag hittade detta spännande inlägg – att rosta frukterna och göra choklad! Ska testas i sommar! länk

  • Sandra

    Johanna…lindblomssaft. Kan man få be om recept?

  • Johanna

    Lindblommssaft är nog den godaste saft jag någonsin druckit. 🙂

    • Bella

      Den saften skulle jag gärna vilja ha recept på @Johanna!

  • yvonne

    Om honungsbin har tillgång till lind så kan man få den mest fantastiska lindhonung.

  • Trebullar

    Även hört att det går att röka torkade lind blad, eller ha dem som rökelser, dom ska ha en skön lugnande effekt !

  • Vedic

    Har även för mig att man kan göra någon typ av salva av lind som ger huden elasticitet. Extra bra för gravida kvinnor som inte vill har bristningar.