Viol

Viola spp.
Violväxter

Svårighetsgrad

Användbara delar

BladBlommaRot

Använd till

DessertMåltidsdryckSaft / juiceSallad

Användning

Dekorationer av maträtter och komplement i sallad och efterrätter.

Viol kan också användas till vacker måltidsdryck och kokas till saft.

Förväxling

Det finns ett tjugotal violarter i norden men luktiviol är den art som använts i störst utsträckning i matlagning. Emellertid är inga violarter giftiga utan samtliga är ätliga och kan beredas på liknande sätt. Skördetiderna varierar mellan de olika arterna.

Växtplats

Näringsrik mark; vägrenar, jordhögar, hedar, bergkanter.

Förekomst

Se större karta med observationer av viol.

Övrigt

Läs mer på shenet om luktiviol och styvmorsviol. Övriga violsorter finns beskrivna på den virtuella floran.

Skapad


Uppdaterad



Namn på andra språk

Wohlriechendes-Veilchen

sweet violet

Viola odorata

Tuoksuorvokki

Violette odorante

Violetta

Maarts viooltje

Fiołek

fialka

香堇菜

Kommentarer till viol


  • zdenka Idek

    Vackar att se luktar gott och smakar gott.

  • Mana

    Är bladen också ätliga?