Viol

Viola spp.
Violväxter

Svårighetsgrad

Användbara delar

BladBlommaRot

Använd till

DessertMåltidsdryckSaft / juiceSallad

Användning

Dekorationer av maträtter och komplement i sallad och efterrätter.

Viol kan också användas till vacker måltidsdryck och kokas till saft.

Förväxling

Det finns ett tjugotal violarter i norden men luktiviol är den art som använts i störst utsträckning i matlagning. Emellertid är inga violarter giftiga utan samtliga är ätliga och kan beredas på liknande sätt. Skördetiderna varierar mellan de olika arterna.

Växtplats

Näringsrik mark; vägrenar, jordhögar, hedar, bergkanter.

Förekomst

Se större karta med observationer av viol.

Övrigt

Läs mer på shenet om luktiviol och styvmorsviol. Övriga violsorter finns beskrivna på den virtuella floran.

Skapad


Uppdaterad


Kommentarer till viol


  • zdenka Idek

    Vackar att se luktar gott och smakar gott.

  • Mana

    Är bladen också ätliga?