viol

Viola spp.
Violväxter

Svårighetsgrad

Användbara delar

BladBlommaRot

Använd till

DessertMåltidsdryckSaft / juiceSallad

Växtplats

Näringsrik mark; vägrenar, jordhögar, hedar, bergkanter.

Användningsområden

Dekorationer av maträtter och komplement i sallad och efterrätter.

Viol kan också användas till vacker måltidsdryck och kokas till saft.

Förväxling

Det finns ett tjugotal violarter i norden men luktiviol är den art som använts i störst utsträckning i matlagning. Emellertid är inga violarter giftiga utan samtliga är ätliga och kan beredas på liknande sätt. Skördetiderna varierar mellan de olika arterna.

Övrigt

Läs mer på shenet om luktiviol och styvmorsviol. Övriga violsorter finns beskrivna på den virtuella floran.

Skapad

Senast ändrad

Kommentarer till viol

  • zdenka Idek

    Vackar att se luktar gott och smakar gott.

  • Mana

    Är bladen också ätliga?

Skriv en kommentar