Spansk körvel

Myrrhis odorata
Flockblommiga växter

Svårighetsgrad

Användbara delar

BladStjälk

Använd till

KryddaSalladVarmrätt

Användning

Färska blad ger bra smak i buljonger och örtsalt. Körvelsmaken passar utmärkt ihop med brännässla och svamp.

Mjuka stjälkar har samma smak och kan också användas på samma sätt som bladen, men även som tillbehör i en matig sallad. Vidare ger de bra smak till pickles och syltade grönsaker.

Körvelns smak gör att örten kan agera "sockersparare" i rätter där sura växter ingår.

Förväxling

Körvel bör skördas med stor försiktighet då den tillhör den flockblommiga familjen, där Sveriges tre giftigaste växter; sprängört, odört och vildpersilja, ingår. Körvel liknar en stor hundkäx men känns igen på sin aromiska anisdoft som särskilt kommer fram när bladen gnuggas.

Skörda aldrig körvel utan att först ha bedömt växten noggrant utifrån en flora. Ät aldrig en växt som du inte med säkerhet lyckats artbestämma.

Växtplats

Kulturmark; gammal bebyggelse, vägkanter, parker.

Förekomst

Se större karta med observationer av spansk körvel.

Övrigt

I Sverige är spansk körvel vanligast, medan dansk körvel oftast är odlad. Båda sorterna förekommer dock vilt och båda kan användas på samma sätt och har samma anispräglade doft.

Skapad


Uppdaterad


Kommentarer till spansk körvel


  • Solveig Magnusson

    En av mina favoriter! Hacka de stora färska fröna i en fruktsallad!